Γρίπη και εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;

Όσο είστε έγκυος το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο δραστήριο όσο ήταν πριν και έτσι μια εγκυμονούσα είναι πιο επιρρεπής στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Γρίπη και εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;

Κατά τη διάρκεια της κύησης δεν είναι σπάνιο να κρυολογήσετε, μία, δυο, τρεις έως και τέσσερις φορές ειδικά αν έχετε και άλλο παιδί στην οικογένεια που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή το δημοτικό σχολείο.

Είναι το κρυολόγημα επικίνδυνο για το έμβρυο;

Όχι, το κρυολόγημα δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνο σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog, Μενέλαο Λυγνό.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποσυμφορητικά;

Αν και η χρήση αποσυμφορητικών δεν συνδέεται με κινδύνους για το έμβρυο, η χορήγησή τους θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν κατά το πρώτο τρίμηνο. Η παρακεταμόλη, που βρίσκεται και στα κοινά αντιπυρετικά, θεωρείται ασφαλής. Ασφαλή είναι και τα εισπνεόμενα. Πριν λάβετε όμως, οποιοδήποτε σκεύασμα, ακόμη και βιταμίνες θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί.

gripi stin egkimosini

Η γρίπη είναι επικίνδυνη για το έμβρυο;

Η γρίπη, προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι γενικά εντονότερα από αυτά του κρυολογήματος, με τον πυρετό να είναι υψηλότερος και το βήχα να γίνεται πιο ενοχλητικός.

Μια εγκυμονούσα, είναι πιο ευάλωτη στον ιό της γρίπης. Η γρίπη, έχει συνδεθεί και με την αύξηση της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό για αυτό και κάποιοι γιατροί συνιστούν να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο θεωρείται ασφαλές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διπολικής διαταραχής στο μωρό αν μια μητέρα έχει νοσήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όπως είχε δημοσιευτεί και στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Η διπολικότητα είναι μια διαταραχή που συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20-30 ετών, προκαλώντας απότομες εναλλαγές διάθεσης στον ασθενή. Στη συγκεκριμένη έρευνα, λοιπόν διαπιστώθηκε ότι η γρίπη κατά τη διάρκεια της κύησης σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να εκδηλώσει διπολική διαταραχή αργότερα στη ζωή του.

«Δεν θεωρώ ότι η γρίπη της εγκύου μπορεί να προκαλέσει διπολική διαταραχή στο μωρό της, γιατί οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι γυναίκες που κυοφορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες στο ελάχιστο», είχε πει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Άλαν Μπράουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved