10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν επιστρέψετε με το νεογέννητο στο σπίτι

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι είναι από τις πιο ευτυχισμένες αλλά και από τις πιο δύσκολες για τη νέα μητέρα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν επιστρέψετε με το νεογέννητο στο σπίτι

Το άγχος και η αγωνία για το αν θα καταφέρει ν’ ανταποκριθεί σωστά στη φροντίδα του νεογέννητου κυριαρχούν ενώ η νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται συχνά την αποδιοργανώνει.

Όχι όμως για πολύ. Εντός ολίγων ημερών, η μητέρα αρχίζει και βρίσκει τους ρυθμούς της και μπορεί να είναι πιο ήρεμη, απολαμβάνοντας έτσι τη μητρότητα. Εάν είστε στο στάδιο λίγο πριν τη γέννηση του παιδιού σας, εκτός από τις συμβουλές που θα σας δώσουν, θα διαβάσετε ή θα ακούσετε από φίλους και γνωστούς, ας έχετε υπόψη και τα εξής δέκα πράγματα που σας παραθέτουμε. Πιστεύουμε ότι θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα με την επιστροφή σας από το μαιευτήριο.

1. Ακούστε με προσοχή τις συμβουλές του παιδιάτρου και ζητήστε να σας λύσει κάθε απορία, όσο απλή και αν σας φαίνεται.
2. Περιποιηθείτε τον αφαλό του νεογνού με καθαρό οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό διάλυμα 2-3 φορές την ημέρα. Πριν κλείσει ο ομφαλός του βρέφους, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο σε ολόκληρο το σώμα με σφουγγάρι. Πλένετε το βρέφος με νερό από τη μέση και κάτω, χωρίς να βρέξετε τον ομφαλό. Όταν επουλωθεί ο ομφαλό του μπορείτε να το βάζετε μέσα στο νερό κάθε μέρα.
3. Η θερμοκρασία του δωματίου του να είναι 18-22 βαθμούς για το τελειόμηνο και λίγο πιο ψηλή , 14-26 για το πρόωρο. Αερίζετε συχνά το δωμάτιο του μωρού, το οποίο πρέπει να είναι φωτεινό.
4. Το τελειόμηνο βρέφος αισθάνεται, όπως και εσείς, γι’ αυτό και πρέπει να το ντύνετε ανάλογα με το δικό σας ντύσιμο. Όσο λιγότερα ρούχα φοράει, τόσο πιο άνετα νιώθει και τόσο πιο εύκολα μπορείτε να το κρατάτε καθαρό.
5. Το μωρό δεν αρρωσταίνει γιατί κρύωσε αλλά γιατί κόλλησε κάποιο μικρόβιο ή ιό. Και τα «καλά» ντυμένα παιδιά αρρωσταίνουν.
6. Όταν το βρέφος πνίγεται στο τάισμα, μην το σηκώνετε όρθιο, αλλά κρατώντας το στο πλάι με το κεφάλι προς τα κάτω, χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του και σκουπίστε τη μύτη του από το γάλα ή άλλη τροφή.
7. Το βρέφος από τις πρώτες ημέρες της ζωής του έχει ανάγκη την αγκαλιά σας και την τρυφερότητά σας. Να το κρατάτε αγκαλιά, να του μιλάτε για αρκετή ώρα, και ειδικά μετά το φαγητό του.
8. Μην το αφήνετε πολλές ώρες μόνο του. Βαριέται!
9. Μην το φιλάτε στο πρόσωπο όταν είστε άρρωστοι ή δεν είστε καθαροί.
10. Μην πηγαίνετε το βρέφος σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα το χειμώνα. Προτιμήστε τους εξωτερικούς χώρους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved