Ορόσημα ανάπτυξης μωρού από 0-6 μηνών: Ποια είναι,τι αφορούν

Οι  κύριες αλλαγές που επέρχονται στη γενική εμφάνιση του παιδιού, πέρα από το ύψος και το βάρος, έχουν να κάνουν με τις αναλογίες, τη στάση και τον έλεγχο του σώματος.

Ορόσημα ανάπτυξης μωρού από 0-6 μηνών: Ποια είναι,τι αφορούν

Το κεφάλι του μωρού θα είναι βαθμιαία μικρότερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και τα άκρα του θα μακρύνουν και θα δυναμώσουν. Κατά το πρώτο χρόνο, το μωρό θα αποκτήσει το γενικό έλεγχο του σώματός του και έτσι οι κινήσεις του θα έχουν σταθερότητα.

Γέννηση
Έλεγχος του κεφαλιού όταν είναι ανάσκελα. Το κεφάλι του μωρού είναι ασταθές γι αυτό πρέπει να το στηρίζετε όπως και τον αυχένα του, κάθε φορά που το παίρνετε στην αγκαλιά σας.

1ος μήνας

Σώμα: Το μωρό μπορεί να σηκώνει δειλά το κεφάλι του για 1-2 δευτερόλεπτα όταν το κρατάτε και να κλείνει σε γροθιά τα χεράκια του.Το μωρό θα εστιάζει στο πρόσωπό σας αν το φέρνετε κοντά σας και μπορεί να διακρίνει τη φωνή σας.

2ος μήνας
Το μωρό συνεχίζει να «ξεδιπλώνεται» από την εμβρυϊκή στάση. Το σώμα του είναι πιο ίσιο και μπορεί να ανασηκώνει το κεφάλι από το στρώμα για λίγο. Αρχίζει και ανταποδίδει το χαμόγελό σας ενώ αν κρατήσετε κάτι ζωηρόχρωμο πάνω από το κεφάλι του, θα εστιάσει το βλέμμα του και στη συνέχεια θα το παρακολουθεί κάθε φορά που θα το μετακινείτε.

3ος μήνας
Τώρα μπορεί να μένει ξαπλωμένο με τα άκρα εντελώς ίσια, να σηκώνει το κεφάλι και να το κρατάει στη θέση του για αρκετή ώρα. Αρχίζει να βάζει δύναμη στους ώμους και να προσπαθεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός με τα χέρια ελαφρώς απλωμένα.
Χαμογελά πολύ πιο συχνά και δείχνει φανερά σημάδια περιέργειας και ενδιαφέροντος για όσα γίνονται γύρω του.

4ος μήνας
Πλέον μπορεί να γυρίζει σαν βαρελάκι από τη μία πλευρά στην άλλη και από μπρούμυτα ανάσκελα ενώ στηρίζεται στους αγκώνες του.
Αν κρατάτε το μωρό σε καθιστή θέση, θα μπορεί να κάθεται με όρθιο κεφάλι. Το κάτω μέρος της πλάτης του θα είναι ακόμα κυρτωμένο, αλλά το επάνω μέρος της θα είναι σχεδόν ίσο. Την ώρα του ταΐσματος θα δείχνει ενθουσιασμένο ενώ θα στρέφει το κεφάλι προς την κατεύθυνση οποιουδήποτε ήχου ακούει.

5ος μήνας
Το μωρό είναι ικανό πλέον να κρατάει αντικείμενα και στα δύο του χέρια ενώ του αρέσει να φέρνει το πόδι του στο στόμα και να το πιπιλάει.

6ος μήνας
Πλέον το μωρό θα μπορεί να κάθεται για λίγο, να στριφογυρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά και να γυρίζει από ανάσκελα στο πλάι. Θα ενδιαφέρεται επίσης για τους καθρέφτες και το είδωλό του ενώ θα αρχίσει να δείχνει προτιμήσεις σε κάποιες τροφές.

Τα παραπάνω ορόσημα ανάπτυξης είναι ενδεικτικά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει επίσης διαφορετικά. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα κρίνει αν το μωρό αναπτύσσεται και αντιδρά φυσιολογικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved