Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου-Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 3η Παρασκευή του Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με στόχο να υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι ο αναζωογονητικός ύπνος στη ζωή μας!

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου-Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Ωστόσο, για αρκετούς από εμάς, ο ήρεμος και πλήρης ύπνος αποτελεί πολυτέλεια, καθώς η αϋπνία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνες, το 29% των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ το 62% έχει προβληματικό ύπνο.

Ο ύπνος καταλαμβάνοντας το 1/3 της ζωής του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ανάπτυξη των νεογνών και βρεφών, παιδιών και εφήβων.

Ο ρόλος και η σημασία του ύπνου στα παιδιά και στους εφήβους συνήθως παραγνωρίζεται όχι μόνο από τους αγχώδεις γονείς που τους φορτώνουν υπερβολικά το πρόγραμμα, αλλά και από τους παιδιάτρους. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Υπνου (ΝSΙ), οι γονείς σε ποσοστό 90% λένε ότι τα παιδιά τους κοιμούνται αρκετά. Τα ίδια όμως πιστεύουν το αντίθετο: το 60% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου λέει ότι υποφέρει από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας στους τέσσερις μαθητές λέει ότι οι επιδόσεις του στο σχολείο έχουν πέσει επειδή του λείπει ύπνος και ένας στους τρεις αποκοιμιέται μέσα στην τάξη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οσον αφορά στα μικρότερα παιδιά οι γιατροί συστήνουν τα εξής: Μεταξύ 5 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται καθημερινά 10 με 12 ώρες και από 11 έως 18 ετών τα παιδιά χρειάζονται από 8,5 έως 10 ώρες ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει!

Ύπνος και παιδί: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ανά ηλικία και πώς θα ξέρετε αν κοιμάται αρκετά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved