Τι είναι η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά

Η αυξητική ορμόνη (Growth Hormone - GH) είναι σημαντική στην ανάπτυξη και την ωρίμανση από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Παράγεται από ένα μικρό αδένα που βρίσκεται κάτω από τον εγκέφαλο, την υπόφυση.

Τι είναι η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά

Στα φυσιολογικά παιδιά, η αυξητική ορμόνη δρα σε όλον τον οργανισμό προωθώντας τη διαδικασία της ανάπτυξης. Η έλλειψη αυξητικής ορμόνης επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που απαιτούνται για μία φυσιολογική σωματική ανάπτυξη και έχει πολλαπλές συνέπειες. Μεταξύ αυτών είναι η αδυναμία δημιουργίας αρκετών νέων πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μυϊκή ανάπτυξη, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας, εύκολης κόπωσης και τη μειωμένη δυνατότητα εκτέλεσης σωματικής άσκησης.

Ως αποτέλεσμα τα παιδιά έχουν χαμηλό ανάστημα, καθυστερημένη ανάπτυξη και αδυναμία κατασκευής ισχυρών οστών. Επιπρόσθετα, το πρόσωπο ενδέχεται να παραμείνει παιδικό, ενώ στο παιδικό σώμα είναι δυνατό να συσσωρεύεται αυξημένη ποσότητα λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται ένα θεραπεύσιμο πρόβλημα ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες του παιδιού να πετύχει φυσιολογικό ύψος και να αξιοποιηθεί πλήρως η υφιστάμενη δυναμική ανάπτυξής του.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να μην αναπτύσσεται καλά και να έχει ύψος κάτω από το μέσο όρο για τα παιδιά.

Μερικές φορές η αργή ανάπτυξη είναι φυσιολογική και παροδική, όπως συμβαίνει λίγο πριν αρχίζει η εφηβεία. Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία της καθυστερημένης ανάπτυξης.

Σε μερικά παιδιά η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης υπάρχει από τη γέννησή τους. Άλλα παιδιά παρουσιάζουν ανεπάρκεια αυξητικής μετά τη γέννηση λόγω εγκεφαλικής κάκωσης (τραυματισμού), όγκου ή ακτινοθεραπείας στο κεφάλι ενώ σε άλλα δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της ανεπάρκειας.

Η θεραπεία γίνεται με καθημερινές ενέσεις συνθετικής (τεχνητά παρασκευασμένης) ανθρώπινης GH, ένα σκεύασμα που μπορεί να συνταγογραφηθεί. Όσο πιο νωρίς βρίσκεται και θεραπεύεται τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας. Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 10 εκατοστά αύξηση του ύψους το πρώτο χρόνο θεραπείας ενώ σε ορισμένα παιδιά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την εφηβεία ή έως την ενηλικίωσή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved