Λογοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς βοηθά τα παιδιά

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, την διάγνωση, την θεραπεία και την μελέτη των διαταραχών επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες.

Λογοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς βοηθά τα παιδιά

Η επικοινωνία είναι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Οποιαδήποτε δυσκολία στην επικοινωνία ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την ζωή του.

Τι εννοούμε διαταραχές επικοινωνίας; Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες.

Α) Διαταραχές λόγου και ομιλίας (πχ διαταραχές άρθρωσης, τραυλισμός, καθυστέρηση ομιλίας, αφασία, διαταραχές φωνής)

Β)Διαταραχές ακοής (πχ βαρηκοΐα, κώφωση)

Πρώτο βήμα : Λογοθεραπευτική αξιολόγηση
Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας είναι η σωστή αξιολόγηση. Μία σωστή και καλή αξιολόγηση θα βοηθήσει το θεραπευτή τα κατανοήσει ακριβώς την δυσκολία και να καταρτίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Ο θεραπευτής θα ζητήσει έναν αναλυτικό ιστορικό και έπειτα με την βοήθεια επίσημα σταθμισμένων διαγνωστικών εργαλείων αλλά και άτυπων μετρήσεων θα να καθορίσει εάν υπάρχει κάποια επικοινωνιακή διαταραχή, το είδος της διαταραχής και το μέγεθός της.

Δεύτερο Βήμα : Θεραπευτικό πρόγραμμα
Ο θεραπευτής θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαλείων αλλά και τις πληροφορίες του ιστορικού και θα καταρτίσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε περιστατικού.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.
Όταν οι γονείς δούνε κάποιο ανησυχητικό σημάδι στο παιδί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να κάνουν επισκεφθούν κάποιον ειδικό και να κάνουν μια αξιολόγηση. Οι διαταραχές επικοινωνίας μπορούν να επηρεάσουν πολύ την ζωή ενός παιδιού. Έτσι όσο νωρίτερα διαγνωστεί κάποια διαταραχή τόσο πιο εύκολο θα είναι και θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση της.

Πολλοί γονείς δεν ξέρουν και φοβούνται την διαδικασία του να πάνε το παιδί τους σε έναν λογοθεραπευτή για μια αξιολόγηση. Σήμερα εξηγήσαμε με απλά λόγια την διαδικασία και ουσιαστικά δείξαμε ότι δεν είναι κάτι περίπλοκο ή δύσκολο αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ζωή ενός παιδιού.

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφέρουμε συγκεκριμένα σημάδια για τα οποία πρέπει να κοιτάνε οι γονείς. Σημάδια τα οποία είναι καμπανάκι ότι πρέπει να γίνει ένας έλεγχος.

Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την λογοθεραπεία.

Λογοθεραπευτής :Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved