Μερικές συμβουλές για τον ύπνο του βρέφους, από την παιδίατρο του Mothersblog

Τα βρέφη, όπως οι περισσότεροι γονείς διαπιστώνουν, δεν έχουν σταθερές ώρες ύπνου μέχρι περίπου την ηλικία των 6 μηνών. Παρόλο που τα νεογέννητα συνολικά κοιμούνται 16-18 ώρες την ημέρα, μπορεί να κοιμούνται ελάχιστα, δηλαδή 1 με 2 ώρες την φορά.

Μερικές συμβουλές για τον ύπνο του βρέφους, από την παιδίατρο του Mothersblog

Όσο τα μωρά μεγαλώνουν, χρειάζονται όλο και λιγότερο ύπνο. Εντούτοις το κάθε μωρό έχει τις δικές του ανάγκες και τον δικό του ρυθμό ύπνου και συχνότητα. Μπορεί να κοιμάται για 15 με 30 λεπτά και μετά από λίγο άλλο τόσο. Είναι φυσιολογικό για ένα βρέφος 6 μηνών να ξυπνάει μέσα στη νύχτα και να ξανακοιμάται λίγα λεπτά αργότερα.

Ακολουθούν κάποιες οδηγίες που μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας κι εσάς να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

  1. Προσπαθήστε να είναι το μωρό σας ήρεμο και ήσυχο όταν κατά την διάρκεια της νύχτας χρειαστεί να το αλλάξετε ή να το ταΐσετε, κάνοντας απαλές και ήρεμες κινήσεις και όχι βιαστικές και απότομες ώστε να μην το ξυπνήσετε τελείως.
  2. Κατά την διάρκεια της ημέρας να παίζετε αρκετά μαζί του. Όσο παίζετε, του μιλάτε και ασχολείστε μαζί του θα καθυστερεί τον ύπνο την ημέρα κι έτσι θα κοιμάται περισσότερες ώρες τη νύχτα.
  3. Βάλτε το μωρό σας για ύπνο στο κρεββάτι του όταν είναι ακόμη ξύπνιο αλλά δείχνει να νυστάζει. Αυτό θα βοηθήσει να μάθει το παιδί σας αργότερα να πηγαίνει για ύπνο μόνο του στο κρεββάτι του. Αν το έχετε στην αγκαλιά σας πάντα μέχρι να κοιμηθεί εντελώς μπορεί να το δυσκολεύει στο να ξανακοιμηθεί όταν θα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  4. Περιμένετε μερικά λεπτά πριν ανταποκριθείτε στη γκρίνια του μωρού σας. Δείτε πρώτα αν θα ξανακοιμηθεί από μόνο του σε λίγα λεπτά. Αν συνεχίζει να κλαίει, πηγαίντε κοντά του να δείτε τι συμβαίνει, χωρίς όμως να ανάψετε το φως ή να παίξετε μαζί του ή να το πάρετε αγκαλιά.

Αν σε λίγα λεπτά δεν ηρεμήσει, παρόλο που είστε κοντά του και σας ακούει να του μιλάτε ήρεμα και να το παρηγορείτε, τότε σκεφτείτε τι μπορεί να το ενοχλεί. Μπορεί να κλαίει επειδή πεινάει ή χρειάζεται αλλαγή πάνας ή δεν αισθάνεται καλά και ίσως πονάει.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved