Ο ύπνος «θρέφει» τα παιδιά: Τα βοηθάει να έχουν καλύτερη μνήμη

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση «ο ύπνος θρέφει τα παιδιά», καθώς ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία, σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 216 μωρά ηλικίας έως 12 μηνών διαπίστωσαν ότι ο ύπνος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την καλύτερη μάθηση και μνήμη ενός μωρού.

Ο ύπνος «θρέφει» τα παιδιά: Τα βοηθάει να έχουν καλύτερη μνήμη

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η καλύτερη ώρα για να μάθει κανείς κάτι το παιδί του, είναι λίγο πριν κοιμηθεί και, γι' αυτό τόνισαν τη σημασία που έχει το διάβασμα από τους γονείς στα παιδιά όταν αυτά πέφτουν για ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος είναι ακόμη σημαντικότερος για την μάθηση και την μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και οι άνθρωποι, όταν είναι μωρά, κοιμούνται περισσότερες ώρες από κάθε άλλη περίοδο της κατοπινής ζωής τους, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σημασία που έχει ο ύπνος κατά το πρώτο έτος της ζωής.

Οι επιστήμονες για να διερευνήσουν, το θέμα, άρχισαν να «διδάσκουν» σε μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών τρία νέα παιχνίδια με κούκλες. Μετά το «μάθημα», έβαζαν τα μισά από αυτά για ύπνο όση ώρα ήθελαν, ενώ τα άλλα μισά είτε δεν κοιμόντουσαν, είτε κοιμόντουσαν για λιγότερο από 30 λεπτά. Την επόμενη μέρα, ενθάρρυναν τα μωρά να παίξουν με τον τρόπο που είχαν διδαχθεί.

Τα μωρά που είχαν κοιμηθεί κανονικά, εμφάνισαν καλύτερη επίδοση μάθησης και μνήμης. Πολλά παιδιά που δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου ή ελάχιστα, δεν θυμούνταν τίποτε από ό,τι είχαν μάθει μόλις την προηγούμενη ημέρα.

«Τα παιδιά που κοιμούνται μετά την μάθηση, μαθαίνουν καλά, ενώ όσα δεν κοιμούνται, δεν μαθαίνουν καθόλου», δήλωσε η ψυχολόγος Τζέην Χέρμπερτ.

Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι και στους ενήλικες ο εγκέφαλος συγκρατεί καλύτερα τις πληροφορίες, όταν έχει μεσολαβήσει ύπνος, ενώ πολυάριθμες άλλες έχουν δείξει ότι ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στο «ξεσκαρτάρισμα» και την αποθήκευση των αναμνήσεων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved