Έρευνα: Τα μωρά εκ γενετής μπορούν να ξεχωρίσουν το «καλό» από το «κακό»!

Εσείς γνωρίζατε ότι τα μωρά είναι σε θέση να ξεχωρίζουν το «καλό» από το «κακό»;

Έρευνα: Τα μωρά εκ γενετής μπορούν να ξεχωρίσουν το «καλό» από το «κακό»!

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη αντίληψη της ηθικής. Μεταξύ αυτών και ερευνητές του πανεπιστήμιου του Γέιλ, που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από σειρά μελετών σε βρέφη μικρότερα των δύο ετών.

-----------------------------------------------------098u7yhb

Μέσα από δύο πειράματα που μοιάζουν με παιχνίδια, εξέτασαν πώς αυτά τα μωρά αντιλαμβάνονται το «καλό» και το «κακό».

Το πρώτο τεστ που γίνεται είναι και το πιο απλό. Σε ένα κουκλοθέατρο μια λευκή τίγρης προσπαθεί να ανοίξει ένα πλαστικό κουτί. Ένα κουνελάκι με πράσινη μπλούζα έρχεται να βοηθήσει. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά, ένα άλλο κουνελάκι με πορτοκαλί μπλούζα εισβάλει, κλείνει απότομα το κουτί και φεύγει. Το πράσινο κουνελάκι συμβολίζει το καλό και εξυπηρετικό ενώ το πορτοκαλί το κακό και μη συνεργάσιμο κουνελάκι.

----------------------------------------------------098uy7hgdvc

Τουλάχιστον 8 στα 10 μωρά στη μελέτη επέλεξαν το πράσινο, δηλαδή το «καλό». Τι δείχνει αυτό; Ο καθηγητής της ψυχολογίας στο Γέιλ, Πολ Μπλουμ, λέει ότι πριν ακόμη μιλήσουν ή περπατήσουν τα μωρά έχουν μια υποτυπώδη αίσθηση δικαιοσύνης.

---------------------------------------------------0987y6rtgfbv

Στο δεύτερο τεστ τώρα, όπου το μωρό έχει αναγνωρίσει το καλό και το κακό κουνελάκι οι ερευνητές προσφέρουν μπισκότα. Αν και τα μπισκότα που προσέφερε το πορτοκαλί κουνελάκι ήταν δύο, τα μωρά επέλεξαν το ένα μπισκότο που προσέφερε το πράσινο κουνελάκι, δηλαδή το «καλό». Πρόκειται δηλαδή σύμφωνα με τους επιστήμονες για τη μωρουδιακή εκδοχή της θυσίας. Όταν όμως το κακό κουνέλι εμφανίζεται με περισσότερα από δύο μπισκότα, το μωρό επιλέγει ένα από αυτά που σημαίνει ότι το μωρό επιλέγει το «κακό» αλλά έχει λόγο που το κάνει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved