Γιατί κλαίει ένα μωρό και πώς θα το σταματήσετε;

Τα μωρά δεν έχουν άλλο τρόπο έκφρασης τα πρώτα χρόνια της ζωής τους πέρα από το κλάμα. Το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας. Αν πεινάνε, αν τα ενοχλεί κάτι, αν πονάνε, αν θέλουν αλλαγή πάνας, αν θέλουν παρέα ή αγκαλιά, χρησιμοποιούν το κλάμα για να ειδοποιήσουν τους γονείς τους.

Γιατί κλαίει ένα μωρό και πώς θα το σταματήσετε;

Το κλάμα προκαλεί εγρήγορση στους γονείς, αυτός είναι και ο λόγος που τους πρώτους 6 μήνες όταν κλαίει ένα μωρό οι γιατροί συστήνουν την προσοχή των γονιών, ακόμη και αν κλαίει για αγκαλιά. Αν κάποιοι γονείς αφήνουν το μωρό τους να κλαίει και δεν πάνε κοντά του, δημιουργούν στο παιδί τους το αίσθημα της ανασφάλειας.

Τι συμβαίνει αν αφήνει ένας γονιός το παιδί του να κλαίει

Τα παιδιά που δεν έχουν την απόλυτη προσοχή των γονιών τους σε μικρή ηλικία, τείνουν καθώς μεγαλώνουν να είναι ανασφαλή κατά τη διάρκεια του ύπνου, που σημαίνει πώς θα θέλουν παρέα για να κοιμηθούν και κατά την πρώτη φορά στο σχολείο, που σημαίνει πώς θα είναι δύσκολη η προσαρμογή.

Αν κάποιος γονιός αφήνει το μωρό του να κλαίει αυξάνει την αγωνία του παιδιού και δεν βάζει τα θεμέλια για το αίσθημα της ασφάλειας στο ίδιο του το παιδί.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν το μωρό κλαίει σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της παιδιατρικής.

Φάσκιωμα
Τυλίγουμε το μωρό σε μια ελαφριά κουβέρτα ή σεντόνι για να νιώσει ασφάλεια. Δίνει στο μωρό την αίσθηση της αγκαλιάς, του κλειστού χώρου, της ζέστης και της ασφάλειας.

Αγκαλιά
Κρατάμε αγκαλιά το μωρό και του μιλάμε. Βάζουμε το κεφαλάκι του στον ώμο μας και το χαϊδεύουμε απαλά στην πλατούλα του.

Κούνημα
Κουνάμε το μωρό ρυθμικά στην αγκαλιά μας, στο καρότσι ή το αυτοκίνητο. Αυτό το βοηθάει να ηρεμήσει και να νιώσει χαλαρό. Ποτέ όμως δεν το ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΜΕ δυνατά. Πρόκειται για μια βίαιη πράξη και συνήθως συνοδεύεται από φράσεις, «Γιατί κλαις;» ή «Τι άλλο θες να κάνω;».

Μουσική
Βάζουμε μουσική ή τραγουδάμε στο μωρό, αυτό τραβάει την προσοχή του μωρού και το κάνει να ξεχάσει το κλάμα.

Οικιακές συσκευές
Χρησιμοποιούμε οικιακές συσκευές που ηρεμούν το μωρό με τον ήχο τους, όπως ηλεκτρική σκούπα, απορροφητήρας, πιστολάκι για τα μαλλιά. Οποιοσδήποτε μονότονος ήχος βοηθάει το μωρό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Πιπίλισμα
Αφήνουμε το μωρό να πιπιλίσει κάτι. Πιπίλες, δάχτυλο, παιχνίδια οδοντοφυΐας ή το θηλάζουμε.

Μασάζ
Το βρεφικό μασάζ ενδεικνύται για να ηρεμήσει ένα μωράκι ακόμη και όταν κλαίει. Όχι μόνο μετά το μπανάκι του αλλά και κατά τη διάρκεια του κλάματος.

Τέλος όλοι οι γονείς θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να ελέγχετε το παιδί σας αν πεινάει, αν θέλει άλλαγμα η πάνα του ή αν πονάει κάπου. Μόνο τότε θα μπορέσετε να το ηρεμήσετε με τον σωστό τρόπο. Αν παρόλα αυτά για οποιοδήποτε λόγο το μωράκι σας συνεχίζει να κλαίει επίμονα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας άμεσα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved