Τα μωρά καταλαβαίνουν περισσότερα από ότι νομίζουμε! Γι' αυτό μιλήστε τους

Τα μωρά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ' όσα συμβαίνουν γύρω τους γι΄αυτό μην ξεχνάτε να τους μιλάτε και να τους προσφέρετε ερεθίσματα. 

Τα μωρά καταλαβαίνουν περισσότερα από ότι νομίζουμε! Γι' αυτό μιλήστε τους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μωρά που είναι λίγο μεγαλύτερα από ενός έτους μπορούν να καταλάβουν τι γνωρίζουν και τι αγνοούν οι άνθρωποι που συναναστρέφονται και ταυτόχρονα περιμένουν και μία ανάλογη αντίδραση από αυτούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 48 μωρών ηλικίας 13 μηνών την ώρα που παρακολουθούσαν κουκλοθέατρο. Η «παράσταση» περιελάμβανε τρεις διαφορετικές ιστορίες με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Στην πρώτη ιστορία, δύο φίλοι έπαιζαν μεταξύ τους και όταν ο ένας από αυτούς χτύπησε έναν τρίτο, ο άλλος εξακολουθούσε να παίζει μαζί του χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Στη δεύτερη, όταν ο ένας από του δύο φίλους χτύπησε πάλι κάποιον τρίτο ο άλλος σταμάτησε να παίζει μαζί του και τον επίπληξε. Τέλος στην τρίτη ιστορία, πριν ο ένας από τους δύο φίλους χτυπήσει τον τρίτο, ο άλλος αν και έφυγε, τον επιπλήττει χωρίς καν να τον έχει δει.

Τα μωρά που ακόμα δε μπορούν να μιλήσουν και εκφράζονται με τη γλώσσα του σώματος, όταν αντιμετωπίζουν κάτι που δεν περιμένουν, το παρατηρούν περισσότερη ώρα. Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι στην πρώτη ιστορία τα μα μωρά ήταν προσηλωμένα για περισσότερη ώρα στη σκηνή, γεγονός που μαρτυρούσε ότι δεν περίμεναν ότι ο πρωταγωνιστής θα συνέχιζε να μιλάει στο φίλο του χωρίς να αντιδράσει ακόμα και αν είχε συμπεριφερθεί βίαια σε κάποιον τρίτο!

Αντίστοιχα, τους μικρούς θεατές φαίνεται να παραξένεψε η τρίτη ιστορία όπου ο πρωταγωνιστής επιπλήττει το φίλο του παρόλο που δεν τον είχε δει.

Το συμπέρασμα λοιπόν σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα μωρά από τον όγδοο μήνα και μετά αντιλαμβάνονται τις συμπεριφορές, εντάσσονται πιο ενεργά στο κοινωνικό σύνολο και μπορούν να αντιληφθούν πως νιώθουν οι άλλοι.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς ένα μικρό ανθρωπάκι στο σπίτι, προσοχή! Το πιο πιθανόν είναι να μην του ξεφεύγει τίποτα!

Διαβάστε επίσης

Σε ποια ηλικία τα μωρά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα μας;

Το μωρό καταλαβαίνει τα πάντα μέσα από την κοιλιά σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved