Μύθοι και αλήθειες για τα δίδυμα! Τελικά τι ισχύει;

Πάρα πολλά ακούγονται γύρω από το θέμα των διδύμων! Άλλοι λένε ότι η δυνατότητα της δίδυμης κύησης είναι κληρονομική, άλλοι ότι η προδιάθεση των διδύμων παραλείπει μία γενιά και μεταφέρεται στην επόμενη και άλλοι ότι τα δίδυμα έχουν τηλεπάθεια μεταξύ τους. Τι από όλα αυτά τελικά ισχύει;

Μύθοι και αλήθειες για τα δίδυμα! Τελικά τι ισχύει;

«Τα όμοια (μονοζυγωτικά) δίδυμα περνούν από γενιά σε γενιά.»
Μύθος! Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα όμοια (μονοζυγωτικά) δίδυμα είναι αυτά που περνούν από γενιά σε γενιά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ αντίθετα η δίδυμη κύηση είναι κληρονομική μόνο στις περιπτώσεις των ετεροζυγωτικών διδύμων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί τα ετεροζυγωτικά δίδυμα αναπτύσσονται όταν οι ωοθήκες παράγουν περισσότερα από ένα ωάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, ενώ τα όμοια δίδυμα προέρχονται από τα ίδια ωάρια και πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν.

«Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν πανομοιότυπο DNA και ίδια δακτυλικά αποτυπώματα.»
Δεν ισχύει απόλυτα. Στην πραγματικότητα τα όμοια δίδυμα μοιράζονται μόνο το 9,99% του DNA τους. Για αυτό και θα παρατηρήσετε ότι έχουν ορισμένες πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους όπως ένα σημάδι ή μία ελιά. Μύθος όμως είναι και ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Τα αποτυπώματα δημιουργούνται μέσα στη μήτρα και διαφέρουν ανάλογα με την επαφή του μωρού με το αμνιακό υγρό τον ομφάλιο λώρο και οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα στην κοιλιά, οπότε τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο.

«Η δίδυμη κύηση παραλείπει μία γενιά και μεταφέρεται στην επόμενη.»
Μύθος! Στην πραγματικότητα η προδιάθεση για δίδυμη κύηση υπάρχει λόγω κληρονομικότητας, χωρίς να έχει κάποια σημασία σε ποια γενιά γεννήθηκαν τα τελευταία δίδυμα!

«Όταν τα δίδυμα είναι αγόρι- κορίτσι, είναι πάντα ετεροζυγωτικά.»
Αλήθεια! Τα μονοζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και έχουν πάντα το ίδιο φύλλο.

«Οι μαμάδες που έχουν δίδυμα ζουν περισσότερο.»
Αλήθεια! Και όμως, έρευνα που έγινε το 2011 έδειξε ότι οι μαμάδες που συνέλαβαν δίδυμα με φυσιολογικό τρόπο, ζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της καλύτερης κατάστασης της υγείας της γυναίκας, καθώς αυτή εξαρχής δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη δίδυμη σύλληψη.

«Τα δίδυμα έχουν τηλεπάθεια.»
Ακόμα άγνωστον! Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα δίδυμα μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεπαθητικά μεταξύ τους. Υπάρχουν όμως αμέτρητα περιστατικά όπου τα δίδυμα νιώθουν ταραχή η άγχος όταν ο αδερφός ή αδερφή τους αντιμετωπίζει μία στρεσαρισμένη κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι τα δίδυμα δημιουργούν έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους, που μόνα αυτά κατανοούν και ότι έχουν μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved