Γιατί είναι καλό να διδάσκονται τα παιδιά την τέχνη του Origami

Η διδασκαλία της τέχνης του Origami διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Γιατί είναι καλό να διδάσκονται τα παιδιά την τέχνη του Origami

Γνωρίζατε ότι το 1955 Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν την πτυχή του χάρτη Miura (μια τεχνική origami) για να διπλώσουν τεράστια ηλιακά πάνελ ενός δορυφόρου που ονομάζεται Space Flyer Unit, αρχικά σε μακέτα. Ύστερα, εφαρμόστηκε η ιδέα και αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του δορυφόρου με το που βρέθηκε σε τροχιά. Παράφρον! Δεν είναι;

Το Origami είναι πολλά περισσότερα από μια απλή δεξιότητα στο δίπλωμα του χαρτιού. Το όνομά του προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις ori (που σημαίνει δίπλωμα) και kami (που σημαίνει χαρτί). Πέρα από το προφανές, αυτή η πανάρχαια ιδέα είναι παντού. Από επιστημονικές καινοτομίες όπως ο διαστημικός εξοπλισμός της NASA μέχρι τη ρομποτική και την αρχιτεκτονική.

Έχει αποδειχθεί ότι η διδασκαλία του Origami στα παιδιά βοηθά στην ανάπτυξη των χωρικών, δημιουργικών, συμπεριφορικών και κινητικών δεξιοτήτων τους. Παράλληλα, αποτελεί θαυμαστό εργαλείο διδασκαλίας ικανό να ενισχύσει τις δεξιότητες των παιδιών.

origami-kataskeues.jpg

Μερικές τέτοιες δεξιότητες είναι:

Συντονισμός χεριού-ματιού και κινητικές δεξιότητες

Για να πετύχει οποιαδήποτε «εργασία», πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ του χεριού και των αισθητηρίων οργάνων. Η διδασκαλία της τέχνης του Origami διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες μεταφράζονται σε μεγαλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα.

Τα παιδιά αναπτύσσουν την τέχνη της οπτικοποίησης καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν την εικόνα σε ένα κομμάτι χαρτιού. Το Origami βοηθά επίσης να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρισδιάστατου κόσμου γύρω τους.

Μαθηματικά

Το Οrigami έχει βοηθήσει μαθηματικούς να βρουν λύσεις σε διάφορα μαθηματικά αινίγματα καθώς προσφέρει μια οπτική αναπαράσταση μαθηματικών ιδεών, που μπορεί να διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν πώς λειτουργούν ορισμένα θεωρήματα και να τα διευκολύνει να αποδείξουν αυτά τα θεωρήματα.

Επιπλέον, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μελετήσουν διάφορες γεωμετρικές μορφές, να δημιουργήσουν γεωμετρικούς και αλγεβρικούς τύπους και να κατασκευάσουν γεωμετρικά σχήματα. Ταυτόχρονα, διευρύνει τις βιωματικές τους γνώσεις για την εξέλιξη των μαθηματικών εννοιών.

Μέσο κοινωνικοποίησης

Όσο περνά ο καιρός, το Οrigami μπορεί να γίνει μια μορφή διαλογισμού και κοινωνικοποίησης. Για παράδειγμα, παρέχεται η ευκαιρία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες να συνεργαστούν για να μάθουν και να παράγουν κάτι μοναδικό.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Οrigami για να διδάξουν στα παιδιά τις αρχές της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας. Μια τέτοια κατασκευή δημιουργεί «συνδέσεις» και βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες . Μπορεί να είναι θεραπευτικό καθώς εργάζεστε αργά για να διπλώσετε και να πετύχετε το επιθυμητό σχήμα.

Επίλυση προβλημάτων

Για να επιτύχετε το επιθυμητό σχήμα, όλα τα μοντέλα Οrigami, ανεξάρτητα από το πόσο απλά ή σύνθετα είναι, απαιτούν δίπλωμα με μια συγκεκριμένη σειρά με τρόπο βήμα προς βήμα. Τα παιδιά που το εξασκούν, το βρίσκουν χρήσιμο για την επίλυση προβλημάτων, καθώς τα βοηθά να εξωτερικεύουν την τέχνη της επίλυσης προβλημάτων.

Για παράδειγμα, πρέπει να εξετάσουν το χαρτί από διάφορες οπτικές γωνίες πριν αρχίσουν να διπλώνουν, να φανταστούν το τελικό προϊόν, να χρησιμοποιήσουν το σωστό χρώμα χαρτιού για να επιτύχουν ρεαλιστικό σχέδιο και να επιλέξουν τη σωστή σειρά πτυχών για να το κάνουν εντυπωσιακό.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρείτε παιδιά να παίζουν με χαρτιά, αφιερώστε χρόνο και δουλέψτε μαζί τα σχήματα. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να απολαύσουν την τέχνη της κατασκευής Οrigami . Ίσως, γοητευτούν πραγματικά βλέποντας πώς ένα απλό κομμάτι χαρτί μπορεί να μεταμορφωθεί σε οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν.

Πηγή: thetutor.me

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved