Γιατί το νήπιο δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι;

Πολλά παιδιά στη νηπιακή ηλικία αρνούνται ξαφνικά να κοιμηθούν το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γιατί το νήπιο δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι;
Bigstock

Μπορεί να τρίβει τα μάτια του, να είναι εμφανώς εκνευρισμένο από την κούραση και παρόλα αυτά να αρνείται πεισματικά να πάει για ύπνο το μεσημέρι. Ο λόγος είναι απλός. Όσα γίνονται γύρω από το νήπιο παιδί, του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και δεν θέλει να τα χάσει απλά για να κοιμηθεί. Επίσης, στην ηλικία αυτή αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο και το να μην κάνει αυτό που του ζητάτε, είναι ένας τρόπος να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του.

Τα νήπια ηλικίας 1 με 2 ετών χρειάζονται περίπου 11 με 14 ώρες ύπνου το 24ωρο στις οποίες περιλαμβάνονται και μία με δύο ύπνοι μέσα στη μέρα. Στην ηλικία των 10 με 18 μηνών τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται μία φορά μέσα στη μέρα, συνήθως το απόγευμα, από 90 λεπτά μέχρι και 3 ώρες.

Έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος μέσα στη μέρα είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική, τη σωματική και την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, για αυτό καλό είναι να διατηρήσετε τον ύπνο μέσα στη μέρα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Τα περισσότερα παιδιά, επίσης, σύμφωνα με το babycenter.com, σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι μεταξύ 3 και 5 ετών.

Ενδείξεις ότι το παιδί είναι έτοιμο να σταματήσει τον μεσημεριανό ύπνο

  • Δυσκολία στον ύπνο το βράδυ
  • Σηκώνεται πολύ νωρίς το πρωί
  • Δεν παρουσιάζει εκνευρισμό, υπνηλία ή κούραση τις μέρες που δεν κοιμάται το μεσημέρι
  • Αρνείται να κοιμηθεί το μεσημέρι

Από την άλλη το παιδί μπορεί να αρνείται να κοιμηθεί το μεσημέρι, χωρίς να είναι έτοιμο να κόψει τελείως τους υπνάκους μέσα στη μέρα. Οι ενδείξεις για αυτό είναι οι εξής:

  • Κοιμάται με κάθε ευκαιρία ακόμα και αν δεν θέλει να κοιμηθεί την ώρα που θα του πείτε εσείς το μεσημέρι.
  • Έχει συχνά ξεσπάσματα και έχει υπερένταση
  • Κοιμάται στο αυτοκίνητο
  • Τρίβει τα μάτια του, χασμουριέται και έχει απλανές βλέμμα
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved