Πώς η επιλογή των παιχνιδιών και των χρωμάτων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Τα παιχνίδια όπως και τα χρώματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής – και όχι μόνο – του παιδιού.

Πώς η επιλογή των παιχνιδιών και των χρωμάτων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού
Eίναι σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά τους απ΄όταν ακόμα είναι μωρά. Bigstock

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρώματα και ειδικά τα παιχνίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην γνωστική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι θετικές επιπτώσεις πολλές: από την ενθάρρυνση της μάθησης και της σωματικής δραστηριότητας έως την οικοδόμηση υγιούς αυτοπεποίθησης.

Γι΄αυτό κι είναι σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά τους απ΄όταν ακόμα είναι μωρά.

Πώς επηρεάζουν τα παιχνίδια την ανάπτυξη του παιδιού

Ενθαρρύνουν τη μάθηση

Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Τα μωρά ξεκινούν να παίζουν με παιχνίδια που τους μαθαίνουν τα χρώματα, το αλφάβητο, τα ζώα φάρμας και πολλά άλλα. Ομοίως, τα μεγαλύτερα παιδιά απολαμβάνουν να παίζουν με σετ STEM ,κιτ χειροτεχνίας και άλλα πρακτικά παιχνίδια με γνώμονα την περιέργεια. Ωστόσο, όλα τα είδη παιχνιδιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους.

agoristika-paixnidia-(2).jpg

Αγοράκι παίζει με την μπουλντόζα του

Bigstock

Χτίζουν αυτοπεποίθηση

Τα παιχνίδια είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιή αυτοπεποίθηση. Το να καταλάβουν πώς λειτουργούν ορισμένα παιχνίδια μέσω δοκιμής και λάθους είναι απίστευτα εκπαιδευτικό για παιδιά όλων των ηλικιών. Τα νήπια μπορεί να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με τη στοίβαξη παιχνιδιών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να νιώθουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης μαθαίνοντας ένα νέο μαγικό κόλπο, ολοκληρώνοντας ένα παζλ ή κατασκευάζοντας με επιτυχία ένα κιτ DIY .

Βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες

Τα παιχνίδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να χτίσουν και να βελτιώσουν τις ​​κινητικές τους δεξιότητες. Για παράδειγμα, το πιάσιμο και το τράβηγμα αντικειμένων είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των νηπίων και τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες με αισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ζωτικές δεξιότητες όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού, η ισορροπία και ο συντονισμός.

Προωθούν τη σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση ωφελεί την ανάπτυξη των παιδιών προάγοντας τις κινητικές δεξιότητες και ενισχύοντας την ψυχική υγεία. Τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κινηθούν. Μπάλες, ιπτάμενοι δίσκοι, παιχνίδια με νερό είναι όλα πολύ καλοί τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά ενεργά.

Καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες

Υπάρχουν δεκάδες παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με άλλους: αδέρφια, φίλους, γονείς. Κούκλες και φιγούρες δράσης που περιλαμβάνουν προσποιητικό παιχνίδι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν υγιείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

paixnidia-gia-koritsia.jpg

Κορίτσι φροντίζει την κούκλα μωρό του.

Bigstock

Καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία

Γνωρίζουμε ήδη ότι το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους αλλά επίσης τα βοηθά να μάθουν πώς να εξερευνούν τη δύναμη της δικής τους φαντασίας. Παιχνίδια όπως δομικά στοιχεία, κούκλες, μαριονέτες και αυτοκίνητα ή τρένα μπορούν να ενθαρρύνουν χρήσιμες δεξιότητες ζωής, όπως αφήγηση, δημιουργικότητα, χιούμορ και πολλά άλλα.

mama-kai-xromata.jpg

Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την ανάπτυξη του παιδιού;

Κανείς δεν απολαμβάνει τα ζωηρά χρώματα περισσότερο από τα παιδιά. Αν κάτι έχει έντονα χρώματα, είναι πολύ πιο πιθανό να τραβήξει την προσοχή ενός περίεργου παιδιού. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα χρώματα μπορούν ν’αποτελέσουν βασικά εργαλεία για τη μάθηση και την ανάπτυξη των παιδιών.

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη συσχέτιση μεταξύ των χρωμάτων και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2018 που εξέτασε πώς η μνήμη, τα συναισθήματα και η γνώση σχετίζονται με τα χρώματα και τη μάθηση. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση των χρωμάτων στη μάθηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να κατανοήσουν νέα πράγματα.

Αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν ιδιαίτερα για τα παιδιά, επειδή τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα και να συσχετιστούν με ορισμένα αντικείμενα.

Τα χρώματα βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα μοτίβα και να παραμείνουν συγκεντρωμένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το περιβάλλον ενός παιδιού με συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του, επομένως οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τα χρώματα με σύνεση σε μαθησιακά περιβάλλοντα.

Επίσης, ορισμένοι χρωματικοί συνδυασμοί φαίνεται να βοηθούν τα περισσότερα παιδιά να μάθουν και να εκφραστούν, όπως το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια χρώματα προτιμά ένα παιδί, μπορείτε να το ρωτήσετε ποια συναισθήματα συνδέουν με κάθε χρώμα. Σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή , τα περισσότερα μικρά παιδιά συνδέουν την πλειοψηφία των χρωμάτων με θετικά συναισθήματα.

Με πληροφορίες από wickeduncle.co.uk, color-meanings.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved