Πότε αρχίζουν τα μωρά να πιάνουν πράγματα;

Τα μωρά πριν αρχίσουν να πιάνουν αντικείμενα με τη θέλησή τους, θα πρέπει να μπορούν πρώτα να εστιάζουν το βλέμμα τους σε αυτά.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να πιάνουν πράγματα;
Τα μωρά τυλίγουν τα δάχτυλά τους γύρω από τα δικά σας. Πρόκειται για μια αντανακλαστική κίνηση που αλλάζει καθώς μεγαλώνουν. Bigstock

Το νεογέννητο έχει μια έμφυτη ικανότητα να πιάνει αντικείμενα.

Αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αναπτύξει τον απαιτούμενο συντονισμό ώστε να μπορεί να τα συγκρατεί με άνεση.

Τα πρώτα αντικείμενα του κεντρίζουν το ενδιαφέρον του είναι τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω στην κούνια του ή στο γυμναστήριο δραστηριοτήτων. Ήδη, από την ηλικία των 12 εβδομάδων θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τα πιάσει και θα τα καταφέρει με επιτυχία από 6 μηνών (ίσως και νωρίτερα).

Πώς το μωρό μαθαίνει να πιάνει, να αρπάζει και να κρατά πράγματα

neogennito.jpg

Νεογέννητο έως 2 μηνών

Τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό σύλληψης – αγγίξτε την παλάμη του μωρού σας και θα κουλουριάσουν τα μικροσκοπικά δάχτυλά τους γύρω από τα δικά σας. Αυτές οι κινήσεις είναι ενστικτώδεις και ακούσιες για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χέρια του μωρού θα είναι κυρίως σφιγμένα σε μια γροθιά αλλά σύντομα θ’ αρχίσουν να τα ανοιγοκλείνουν επίτηδες και να τα εξετάζουν. Το μωρό σας μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να πιάσει μαλακά αντικείμενα, όπως ένα λούτρινο ζωάκι.

Μωρό 3 μηνών

Το μωρό εξακολουθεί να μην μπορεί να αρπάξει αυτό που θέλει αλλά μπορεί να χτυπάει τα παιχνίδια ξανά και ξανά. Σε αυτή την ηλικία, αναπτύσσει επίσης τον συντονισμό χεριού-ματιού, παρατηρεί πράγματα που θα ήθελε να κρατήσει και προσπαθεί να τα πλησιάσει.

lexona-sarantisei-moro-(1).jpg

Μωρό 4 έως 8 μηνών

Πλέον το μωρό μπορεί πιθανώς να πιάσει και να κουνήσει ένα παιχνίδι αν του το βάλετε στο χέρι. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, πιθανότατα θα μπορεί να φτάσει και να αρπάξει ένα παιχνίδι που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του και πιθανόν να το βάζει στο στόμα του.

Μωρό 9 έως 12 μηνών

Μέχρι τώρα το μωρό σας μπορεί να πιάνει εύκολα αντικείμενα και με τα δύο του χέρια. Τελειοποιεί το πιάσιμο της τσιμπίδας, το οποίο του επιτρέπει να μαζεύει μικρά αντικείμενα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη του και να βάζει τροφές στο στόμα του.

Σταδιακά θα μπορεί να πειραματιστεί με τη χρήση ενός κουταλιού ή πιρουνιού την ώρα του φαγητού, αν και μπορεί να προτιμά να κρατά το σκεύος στο ένα χέρι ενώ χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να τρώει.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved