Κάνουν κακό στα παιδιά τα video games; Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών; Οι ειδικοί ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά. 

Κάνουν κακό στα παιδιά τα video games; Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Bigstock

Για μερικούς γονείς κάποιες αποφάσεις είναι απλές: θα δώσουν στα παιδιά φρούτα και λαχανικά για να φάνε, θα τους πουν τι ώρα να πάνε για ύπνο το βράδυ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα video games και το πόση ώρα πρέπει να παίζουν, η απόφαση είναι δύσκολη ή για να το πούμε αλλιώς, περίπλοκη.

Κάνουν κακό στα παιδιά τα βιντεοπαιχνίδια; Εξαρτάται το ποιον ρωτάτε. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές απόψεις. Κάποιοι λένε ότι τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν τα παιδιά επιθετικά, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι έχουν εκπαιδευτικά οφέλη.

Επιπλέον, υπάρχουν λίγες έρευνες γύρω από τον αντίκτυπο που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στην ανάπτυξη των παιδιών. Αρχικά, είναι δύσκολο ένας γονιός να παρακολουθεί την ανάπτυξη ενός παιδιού του. Και, ηθικά, ένας ερευνητής δεν μπορεί να αναγκάσει ένα παιδί να παίζει μόνο «καλά» παιχνίδια για το υπόλοιπο της εφηβείας του ή να απαγορεύσει σε ένα παιδί να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά. Για το λόγο αυτό θα βρείτε πολλές έρευνες με κενά και ερωτηματικά. Δεν υπάρχει ακριβής και επιβεβαιωμένη απάντηση για το αν κάνουν καλό τελικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά ή όχι.

Πριν αφήσετε όμως τις κονσόλες εκτεθειμένες, οι ερευνητές συμβουλεύουν να σκεφτείτε κάποιους άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας.

Υπάρχουν κάποια βιντεοπαιχνίδια που πρέπει να παίζουν ή να αποφεύγουν τα παιδιά;

Όσον αφορά τα βιντεοπαιχνίδια, δεν υπάρχει κατηγορία που να μπορεί να χαρακτηριστεί είτε «καλή» ή «κακή» για τα παιδιά σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δικό σας κόσμο στο "Minecraft", να οδηγήσετε αυτοκίνητα στο "Mario Kart" ή να πυροβολήσετε άλλους παίκτες στο "Overwatch". Μπορείτε να παίξετε μόνοι σας ή να συνδεθείτε με φίλους και να παίξετε online.

«Υπάρχουν τόσα πολλά είδη παιχνιδιών που είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε ποια παιχνίδια είναι καλά ή κακά για τα παιδιά», λέει η Katie Davis, διευθύντρια του University of Washington Digital Youth Lab.

Ένα είδος παιχνιδιού που πιστεύεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά; Τα παιχνίδια που ενισχύουν την άσκηση, όπως είναι το Just Dance, που βοηθούν τα παιδιά να γυμναστούν. Σε μια μελέτη του 2016, παχύσαρκα παιδιά έπαιξαν για επτά εβδομάδες βιντεοπαιχνίδια που είχαν να κάνουν με χορό και γυμναστική. Μετά από δύο μήνες η έρευνα έδειξε αυτά τα παιχνίδια κατάφεραν να παρακινήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν την άσκηση με το 96% των παιδιών μάλιστα, να εγγραφεί μετά, σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης θετικά τα βιντεοπαιχνίδια δράσης, τα οποία απαιτούν την πλήρη προσοχή των παιδιών για να παίξουν. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα είδη παιχνιδιών βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία να βελτιώσουν το ρυθμό ανάγνωσης και την κατανόηση του κειμένου ενώ άλλα, όπως το EndeavorRx, είναι εγκεκριμένα από τον FDA ως θεραπευτική επιλογή για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω με ΔΕΠΥ.

Η έκθεση στα βίαια βιντεοπαιχνίδια κάνει τα παιδιά πιο επιθετικά;

Φυσικά, υπάρχει πάντα το θέμα της βίας όταν μιλάμε για τα βιντεοπαιχνίδια. Αρκετές παλαιότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης του 2010, έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τον πολιτισμό, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορούν να κάνουν τα παιδιά πιο επιθετικά και λιγότερο ενσυναίσθητα προς τους άλλους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί αμφισβήτησαν αυτό το συμπέρασμα.

Ο Christopher Ferguson, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stetson στο DeLand της Φλόριντα, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στον ισχυρισμό ότι η έκθεση στη βία βιντεοπαιχνιδιών είναι μια πύλη προς τη βίαιη συμπεριφορά. Η ανάλυσή του σε προηγούμενες μελέτες για το θέμα υποστήριξε ότι η βίαιη συμπεριφορά συνδέθηκε περισσότερο με την οικογενειακή βία και την έμφυτη επιθετικότητα παρά με το βίαιο παιχνίδι.

Πώς θα αποφασίσετε τι ηλεκτρονικό παιχνίδι να παίξει το παιδί σας

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να διαβάζετε την αξιολόγηση των παιχνιδιών πριν αποφασίσετε ποια παιχνίδια πρέπει να παίζουν τα παιδιά. Οι αξιολογήσεις του ESRB είναι πολύ ακριβείς και έχουν σχεδιαστεί για τους γονείς και τους φροντιστές. Επιπλέον μέσα από αυτές τις αξιολογήσεις μπορείτε να μάθετε εάν ένα παιχνίδι έχει υψηλά επίπεδα βίας ή σεξουαλικού περιεχομένου.

Εκτός από τις βαθμολογίες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σας για να αναγνωρίσετε εάν ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας ή όχι.

Μερικές από αυτές είναι:

  • Πρέπει να τα επιβλέπω όσο παίζουν;
  • Μπορούν να χειριστούν το ποντίκι ή το χειριστήριο;
  • Καταλαβαίνουν το περιεχόμενο του παιχνιδιού
  • Ποιος έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού αυτού;
  • Είναι ατομικό το παιχνίδι ή παίζεται με άγνωστους στο διαδίκτυο;
  • Είναι τα video games κατάλληλα για εσάς;


πηγή: Jocelyn Solis-Moreira @mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved