Επτά άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα των μωρών

  • Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού που ίσως δεν γνωρίζουν οι γονείς
  • Εσείς γνωρίζετε αυτά τα ορόσημα ανάπτυξης του παιδιού; 
Επτά άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα των μωρών

Οι νέοι γονείς ενημερώνονται για το πότε το μωρό πρέπει να στέκεται μόνο του, να περπατάει, να μιλάει ή να σταματήσει την πάνα.

Υπάρχουν όμως κι άλλα αναπτυξιακά ορόσημα που αν και είναι σημαντικά δεν τα γνωρίζουν πάντα οι γονείς.

Ποια είναι αυτά:

Βλέπει σε 3D: μεταξύ 2 και 4 μηνών

Το μωρό σας συνήθιζε να βλέπει σε δύο διαστάσεις, αλλά τώρα βλέπει τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις. Ένα μέρος του εγκεφάλου του , που ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός, έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά κι από τα δύο μάτια.

agnosta ororima anaptixis morou3

Πρώτο αληθινό γέλιο: μεταξύ 4 και 5 μηνών

Τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν περίπου στις έξι εβδομάδες, αλλά στους τέσσερις ή πέντε μήνες αυτό το χαμόγελο μπορεί να μετατραπεί σε γέλιο. Αυτό οφείλεται στον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό φλοιό ενώ παράλληλα μιμείται εσάς κάθε φορά που του χαμογελάτε.

Αναγνωρίζει το όνομά του: μεταξύ 5 και 8 μηνών

Αν και δεν θα μπορεί να πει το όνομά του σε αυτή την ηλικία, το αναγνωρίζει όταν το ακούει και σας κοιτάζει. Αν έχετε αποφασίσει ποιο όνομα θα του δώσετε, μπορείτε να το αποκαλείτε με αυτό από τις πρώτες ημέρες της γέννησής του.

agnosta ororima anaptixis morou2

Λέει «μαμά» ή «μπαμπά» στο σωστό άτομο: μεταξύ 9 και 11 μηνών

Το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιούσε ήδη τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» χωρίς να γνωρίζει ότι ισχύουν για εσάς ή τον σύντροφό σας. Ωστόσο, μεταξύ 9 μηνών και 11 μηνών θα ξέρει για ποιον προορίζονται οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς».

Ρωτάει «γιατί;»: μεταξύ 3 και 4 ετών

Θα ακούσετε πολλά «γιατί;» και πολύ συχνά δεν θα ξέρετε την απάντηση! Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να απαντήσετε στο παιδί σας με μια δική σας ερώτηση

Συσχετίζει τους αριθμούς με τον πραγματικό κόσμο: μεταξύ 3 και 4 ετών

Το παιδί σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η προσθήκη περισσότερων αντικειμένων αυξάνει τον αριθμό που καταμετράται, ενώ η αφαίρεση αντικειμένων μειώνει την ποσότητα.

Εκμεταλλευτείτε τις καθημερινές ευκαιρίες για να μετράτε μαζί . Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι ένα καλό παράδειγμα. «Ένα σουπλά για τη μαμά, ένα για τον μπαμπά, ένα για σένα! Ένα, δύο, τρία σουπλά!». Κάποια στιγμή το παιδί σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η λέξη τρία αντιπροσωπεύει τον αριθμό των σουπλά. Έτσι, όταν η γιαγιά έρχεται για μεσημεριανό γεύμα, υπάρχει ένα άλλο σουπλά στο τραπέζι, επομένως αυξάνεται ο αριθμός σε τέσσερα.

agnosta ororima anaptixis morou1

Μαθαίνει να κάνει κούνια μόνο του : περίπου σε ηλικία 5 ετών

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να αποκτήσει την ορμή που χρειάζεται για να κάνει κούνια. Ακόμα κι έτσι όμως, μην αφήνετε μόνο του το παιδί στην παιδική χαρά. Φροντίστε να είστε κοντά του, ειδικά σε αυτή την ηλικία.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved