Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει μόνο του

  • Αφήστε το μωρό σας να εξασκηθεί
  • Ενθαρρύνετε τη χρήση των χεριών
  • Δώστε του παιδικά μαχαιροπίρουνα
  • Μείνετε κοντά στο μωρό σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει μόνο του

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές να τρώει μόνο του.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τη διατροφή του, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να τρώει μόνο του.Το κλειδί αυτής της προσπάθειας είναι να το αφήσετε να προσπαθήσει, ξανά και ξανά.

Ένας καλός τρόπος είναι να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια φαγητού στο πιάτο του καθώς κάθεται στο καρεκλάκι του. Αφήστε το να το πιάσει. Μπορεί να φαίνεται σαν να παίζει μόνο με αυτό, αλλά έτσι μαθαίνει. Αρχικά, το μωρό σας μπορεί να πιάσει το φαγητό χρησιμοποιώντας ολόκληρη τη γροθιά για να βάλει το φαγητό στο στόμα του. Σταδιακά όμως, θα αναπτύξει μια εξαιρετική κινητική ικανότητα και θα παίρνει το φαγητό με τον αντίχειρα και το δείκτη.

Οι τροφές που δίνετε στο μωρό σας θα πρέπει να είναι μαλακές και να μην περιέχουν σπόρια ή σκληρά κομμάτια.

Για παράδειγμα

  • Μικρά κομμάτια ώριμης μπανάνας, αβοκάντου, ροδάκινου ή ακτινίδιου
  • Μαλακές μαγειρεμένες γλυκοπατάτες, μπιζέλια ή καρότα
  • Τριμμένα ή μαλακά μήλα και αχλάδια
  • Μαλακά μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Μικρά κομμάτια τυριού
  • Τεμάχια ή μικρά κομμένα κομμάτια κοτόπουλου ή καλά καθαρισμένο ψάρι
moro troei mono tou

Πώς να το βοηθήσετε

Αφήστε το μωρό σας να εξασκηθεί

Είτε είναι με τα χέρια του είτε με το δικό του παιδικό πιρούνι και κουτάλι, το μωρό σας θέλει χρόνο για να εξασκηθεί. Εάν απογοητευτεί, δώστε του εσείς να φάει αλλά αφηστε να δοκιμάσει ξανά αργότερα σε άλλα γεύματα της ημέρας.

Ενθαρρύνετε τη χρήση των χεριών

Το πρώτο βήμα που θα κάνει το μωρό σας είναι να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φάει. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε δείχνοντας πώς μπορεί να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα και το δείκτη του για να πάρει ένα κομμάτι φαγητού και να το βάλει στο στόμα του.

Δώστε του παιδικά μαχαιροπίρουνα

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, δώστε στο παιδί σας το δικό του σετ φαγητού. Μπορεί ν' αρχίσει να σας μιμείται βυθίζοντας το κουτάλι στο πιάτο ή προσπαθώντας να το φέρει στο στόμα του. Τα περισσότερα μωρά χρησιμοποιούν πιο εύκολα το κουτάλι από το πιρούνι. Φροντίστε να έχουν πολλές ευκαιρίες εξάσκησης και με τα δύο.

Μείνετε κοντά στο μωρό σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το μωρό σας καθώς αρχίζει να τρώει πιο ανεξάρτητα. Δεν συνηθίζει μόνο με έναν νέο τρόπο φαγητού αλλά και με νέες υφές. Επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όχι μόνο την προσπάθειά του, αλλά και την ποσότητα φαγητού που βάζει στο στόμα του.

Πηγή: happyfamilyorganics.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved