Γιατί ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας;

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λόγου και ομιλίας του παιδιού; 

Γιατί ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας;

Αρκετά παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομιλία και το λόγο κατά την ηλικία μεταξύ 1,5 και 4,5 ετών. Προφανώς και κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης όμως υπάρχουν ορισμένα χρονικά όρια που αν ξεπεραστούν, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού.

Γιατί τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας;

Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια που τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ομιλία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι συμβαίνουν επειδή υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των μηνυμάτων του εγκεφάλου με τους μυς και τα μέρη του σώματος που απαιτούνται για την ομιλία. 'Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι το τραύλισμα που έχουν αρκετά παιδιά, μπορεί να είναι γενετικό. Τα παιδιά που τραυλίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα στενό μέλος της οικογένειας που επίσης τραυλίζει.

provlimata omilias

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ομιλίας;

Συνήθως ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που θα υποδείξει τι είδους ασκήσεις θα πρέπει να κάνει το παιδί ανάλογα με το πρόβλημα ομιλίας που έχει και την ηλικία του. Είναι επίσης σημαντικό εσείς ως γονείς, να αφιερώσετε χρόνο στην εξάσκηση των δεξιοτήτων του παιδιού σας που θα το βοηθήσουν στην καθημερινή συζήτηση. Στην αρχή, αυτές οι δεξιότητες μπορεί να φαίνονται περίεργες όμως με την πάροδο του χρόνου θ΄αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση.

Τα περισσότερα παιδιά με προβλήματα ομιλίας μετά από εξάσκηση, τα ξεπερνούν ή τα βελτιώνουν κατά πολύ. Να είστε υπομονετικοί μαζί τους και να μη φοβάστε να λέτε (ευγενικά) πώς δεν καταλάβατε τι λένε, ενθαρρύνοντάς τα να το επαναλάβουν ξανά ( και ξανά).

Πηγή kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved