Τummy time με το μωρό, τι είναι και γιατί είναι σημαντικό;

Με τον όρο Tummy time εννοούμε τον χρόνο που περνούν τα βρέφη καθισμένα σε πρηνή θέση (μπρούμυτα).

Τummy time με το μωρό, τι είναι και γιατί είναι σημαντικό;

Το να κάθονται δηλαδή τα μωρά πάνω στην κοιλιά τους. Είναι μια σειρά από ασκήσεις που προτείνεται από πολλούς επιστήμονες τα τελευταία χρόνια και μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν οι γονείς στην καθημερινή ρουτίνα με το μωρό τους. Οι ασκήσεις αυτές προτείνονται από τις πρώτες μέρες της γέννησης (με προσοχή) μέχρι και τους 6 μήνες.

Σε τι ωφελεί το Tummy Time;

Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Το σημαντικότερο είναι ότι ενισχύονται οι μύες του αυχένα και της ωμικής ζώνης. Παράλληλα προλαμβάνεται η δημιουργία πεπλατυσμένης περιοχής στο πίσω μέρος του κεφαλιού (πλαγιοκεφαλία).

Πώς να εφαρμόσετε το tummy time στο μωρό σας;

  1. Πείτε τραγουδάκια στο μωρό για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.
  2. Παίξτε «κου-κου-τα» με μια κουβέρτα ή τα χέρια σας.
  3. Βάλτε το μωρό στο στήθος ή την κοιλιά σας κρατώντας το σφιχτά με τα χέρια για ασφάλεια, έτσι ώστε να βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο.
  4. Χρησιμοποιήστε κουδουνίστρες και ενθαρρύνετε το μωρό σας να ακολουθήσει τον ήχο με το βλέμμα του, ενισχύοντας έτσι την κίνηση του κεφαλιού.

Στην αρχή το βρέφος νιώθει λίγο άβολα και δύσκολα

Ίσως στην αρχή η θέση αυτή να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για το μωρό μας. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους μόλις κουραστεί αλλάξτε στάση και θέση. Όσο θα περνά ο χρόνος θα συνηθίζει και θα κάθεται όλο και περισσότερο. Είναι σημαντικό όμως να εφαρμόζουμε αυτή τη στάση συχνά στο μωρό μας καθώς συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξή του.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει στους γονείς να βάλουν αυτή τη στάση στην καθημερινότητα των βρεφών και να την αξιοποιήσουν για παιχνίδι και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ παιδιού-γονέα.

Διαβάστε επίσης

Ποιες δραστηριότητες ενισχύουν την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού;
Τα 5 μυστικά για να μιλήσει γρήγορα το παιδί σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved