Αυτισμός: Δείτε όλα τα σημάδια σε νήπια 22- 25 μηνών

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που απασχολεί αρκετούς νέους γονείς . Όχι άδικα όμως, αφού σήμερα η συχνότητα εμφάνισης είναι 1 προς 100 φυσιολογικά παιδιά.

Αυτισμός: Δείτε όλα τα σημάδια σε νήπια 22- 25 μηνών

Άρα, καταλαβαίνουμε ότι η αυτιστική διαταραχή δεν είναι σπάνια. Aνήκει στην ομάδα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών ( ΔΑΔ ), καθώς το φάσμα των συμπτωμάτων είναι μεγάλο.

Τι κάνει ο αυτισμός στο βρέφος 22-25 μηνών;

Δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην επικοινωνία, την αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση, τη σκέψη και τη φαντασία. Η μειωμένη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με τον αυτισμό. Μολονότι η διάγνωσή του γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, 24 μηνών και άνω, από τις μελέτες φαίνεται ότι ορισμένα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται ακόμα και σε ηλικία έξι μηνών. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του προληπτικού έλεγχου που χρειάζεται να γίνεται περιοδικά και καθώς το μωρό μας μεγαλώνει. Η μητέρα γνωρίζει το παιδί της καλύτερα από τον καθένα, παρατηρώντας το μπορεί να εντοπίσει κάποιες ασυνήθιστες συμπεριφορές ή ορισμένα ανησυχητικά σημάδια.

Ανησυχητικά σημάδια αυτισμού σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει τον 25ο μήνα:

Τι πρέπει να παρατηρήσω στο παιδί μου;

  • Δεν κάνει ερωτήσεις περιέργειας, δε ρωτάει δηλαδή για τα πράγματα γύρω του.
  • Δε καταλαβαίνει τις περισσότερες εντολές που του δίνετε στη διάρκεια της ημέρας.
  • Δε δείχνει ή δεν απαντά στην ερώτηση πόσο αγαπάς τη μαμά/τον μπαμπά.
  • Δε μπορεί να κάτσει για 2 λεπτά συνεχόμενα μαζί σας να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο ή να φτιάξει ένα πάζλ χωρίς να φύγει.
  • Εκτός από «μαμά-μπαμπά» δεν είναι σε θέση να πει 5-10 αντικείμενα και 2-3 ρήματα (όχι απαραίτητα καθαρά).
  • Δε διατηρεί τις ικανότητες που είχε κατακτήσει σε μικρότερη ηλικία, όπως το λεξιλόγιο, τους ήχους, τη συμπεριφορά και τις χειρονομίες.
  • Αν δείτε μαζί του ένα οικογενειακό άλμπουμ δε μπορεί να αναγνωρίσει και να σας δείξει τον εαυτό του, εσάς και άλλα οικεία πρόσωπα.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε αναπτυξιακό κέντρο;

Tα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα σημεία που οφείλουν να παρατηρήσουν οι γονείς στα παιδιά τους. Μη ξεχνάτε ότι αποτελείτε μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την ανάπτυξη του. Αν διαπιστώνετε λοιπόν, ότι το παιδί σας κάνει τα περισσότερα από αυτά τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και να κλείσετε ραντεβού σε ένα αναπτυξιακό κέντρο ώστε να γίνει αναπτυξιακή εκτίμηση. Ζητήστε να του χορηγηθεί το αναπτυξιακό Check up Plus , το οποίο εξετάζει την ανάπτυξη του παιδιού σε βασικούς τομείς και σας δίνει μια έγκυρη απάντηση σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού σας.

Διαβάστε επίσης

Αυτισμός: Τι μπορώ να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει αυτισμό; (για νήπια 26-29 μηνών)Αυτισμός: Τι μπορώ να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει αυτισμό; (για νήπια 26-29 μηνών)
Αυτισμός σε βρέφος 3-7 μηνών: Πρώιμα συμπτώματα




parapemptiko



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved