Πότε ένα παιδί έχει Διαταραχή κινητικού συντονισμού ή κινητική αδεξιότητα;

Η κινητική αδεξιότητα είναι μια διαταραχή η οποία απαντάται αρκετά συχνά στον σχολικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνες το 5-7% των παιδιών παρουσιάζει κινητική αδεξιότητα, ενώ πιο συχνά παρατηρείται στα αγόρια.

Πότε ένα παιδί έχει Διαταραχή κινητικού συντονισμού ή κινητική αδεξιότητα;

Η κινητική αδεξιότητα ή διαταραχή κινητικού συντονισμού δημιουργεί προβλήματα στην εκτέλεση πολλών κινήσεων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή του ατόμου. Για να θεωρηθεί ότι ένα παιδί έχει αυτή την διαταραχή θα πρέπει να μην είναι αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάσταση όπως της εγκεφαλικής παράλυσης, της ημιπληγίας κ.λπ. Επιπλέον η κινητική δεξιότητα ενός παιδιού θα πρέπει να είναι σημαντικά κατώτερη του αναμενόμενου για την ηλικία του και να επηρεάζει τη λειτουργικότητά του.

Επιδεξιότητα

Με τον όρο επιδεξιότητα εννοούμε την ικανότητα ενός παιδιού να εκτελεί μια κίνηση ή μια κινητική δραστηριότητα σωστά δηλαδή και με τον σωστό τρόπο αλλά και σε σωστό χρόνο.

Κινητικές δεξιότητες

Κινητικές δεξιότητες θεωρούνται οι κάθε μορφής κινητικές δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό και έλεγχο μεγάλων και μικρών μυϊκών ομάδων, συντονισμό στις αδρές και λεπτές κινήσεις. Αποτελούν βασικό μέρος της ζωής του παιδιού καθώς το βοηθούν να γνωρίσει το περιβάλλον να ενταχθεί μέσα σε αυτό και να προσαρμοστεί.

Κινητική αδεξιότητα – Πώς εμφανίζεται;

Δεν αρκεί ένα παιδί να εκτελεί μια κίνηση π.χ. να κλωτσάει μια μπάλα, αλλά σημασία έχει και ο τρόπος, δηλαδή η ποιότητα με την οποία εκτελεί μια κίνηση.
Κινητική αδεξιότητα παρουσιάζει ένα παιδί όταν δυσκολεύεται σημαντικά :
- να ζωγραφίσει μέσα στα πλαίσια
- Να κόψει σωστά γύρω από ένα περίγραμμα
- Να πιάσει μια μπάλα ή να την πετάξει
- Σε δεξιότητες που απαιτούν λεπτή κινητικότητα π.χ. κούμπωμα ξεκούμπωμα ενός κουμπιού, δέσιμο κορδονιών
- Στην εκμάθηση ποδηλάτου
- Στη γραφή (δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας, γραφή έξω από τα πλαίσια)
- Χαμηλές επιδόσεις στα αθλήματα
- Γενικά κάνει αρκετές ζημιές και δείχνει απρόσεκτο στις κινήσεις του.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι σημαντικά πιο χαμηλά από το αναμενόμενο για την ηλικία του.
Κινητική αδεξιότητα και άλλες διαταραχές
Πολύ συχνά η κινητική αδεξιότητα συνυπάρχει με άλλες διαταραχές όπως με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) και τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (π.χ. με τη Δυσλεξία).

Κινητική αδεξιότητα και επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή

Πολύ συχνά παρατηρείται παιδιά που παρουσιάζουν κινητική αδεξιότητα να αποφεύγουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση, όπως αθλήματα και κινητικά παιχνίδια. Έχουν μια τάση να αποσύρονται καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν είναι το ίδιο επιδέξια με τα συνομήλικά τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αυτοεκτίμηση τους. Αντίθετα τα παιδιά που έχουν πολύ αναπτυγμένες κινητικές δεξιότητες είναι σαφώς πιο δραστήρια και αποκτούν πρωταγωνιστικούς ρόλους μέσα στις ομάδες παιχνιδιών των συνομηλίκων τους.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά με κινητική αδεξιότητα;

Όταν διαπιστώνουμε ότι ένα παιδί δυσκολεύεται σημαντικά στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων στο σπίτι ή στο σχολείο, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί θα εκτιμήσει ο ειδικός τις δυσκολίες του παιδιού και θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τα δικά του ελλείμματα, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Είναι σημαντικό οι δυσκολίες στον κινητικό συντονισμό να εντοπίζονται έγκαιρα, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός αποκατάστασης. Απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο και ζητήστε να του χορηγηθεί το αναπτυξιακό Check up Plus το οποίο ελέγχει σημαντικούς τομείς της ανάπτυξης όπως είναι η κινητικότητα του νηπίου.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να διασχίσουν με ασφάλεια έναν δρόμο πριν από τα 14 τους
5 τρόποι για να εξασκήσει το μωρό σας τις κινητικές του δεξιότητες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved