Εφηβεία: Πώς να χτίσουμε θετική νοοτροπία στους εφήβους;

Οι σημερινοί έφηβοι πιέζονται αρκετά ώστε να είναι καλοί σε ό,τι αναλαμβάνουν. Έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με αρκετές υποχρεώσεις στο οποίο προσπαθούν να αντεπεξέλθουν.

 

Εφηβεία: Πώς να χτίσουμε θετική νοοτροπία στους εφήβους;

Από τη μια έχουν τις υποχρεώσεις του σχολείου και από την άλλη τις διαπροσωπικές τους σχέσεις οι οποίες τους απασχολούν αρκετά. Πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε, ώστε να έχουν μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή και στα όσα τους συμβαίνουν;

Πώς διαμορφώνουμε τη νοοτροπία μας;

Γεννιόμαστε με συγκεκριμένη νοοτροπία ή την αποκτούμε μεγαλώνοντας; Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την νοοτροπία μας είναι το περιβάλλον και οι εμπειρίες μας. Οι άνθρωποι από μικροί αφουγκραζόμαστε τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των γονιών και των ανθρώπων γύρω μας. Αν οι γονείς έχουν αρνητική προδιάθεση για τη ζωή είναι πολύ πιθανό να έχει και το παιδί τους, χωρίς όμως αυτό να είναι καθοριστικό. Επιπλέον, οι εμπειρίες που αποκτά το άτομο στην πορεία της ζωής του διαμορφώνουν και αυτές με τη σειρά τους την άποψη που θα έχει το άτομο για τη ζωή.

girls

Πώς να καλλιεργήσουμε θετική νοοτροπία στους εφήβους;

Είναι σημαντικό κατ’ αρχάς πρώτα εμείς οι ίδιοι ως γονείς να δούμε τι μηνύματα περνάμε με τις σκέψεις και τις ιδέες μας στου εφήβους. Μη ξεχνάμε ότι βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση κατά την οποία ψάχνουν να δουν ποιοι είναι και ποιο είναι το νόημα της ζωής τους.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε υποστηρικτικοί και να ακούμε τι έχουν να μας πουν.

Να τους μάθουμε να εστιάζουν στα θετικά. Ας υιοθετήσουμε ως οικογένεια κάθε μέρα το βράδυ να γράφει ο καθένας από έναν λόγο για τον οποίο είναι ευγνώμων σε ένα χαρτί κι όλα αυτά ας τοποθετούμε σε ένα απλό κουτί που θα έχουμε συμφωνήσει. Έτσι θα ανακαλύψουμε όλοι μαζί πόσα πράγματα τα οποία τα θεωρούμε δεδομένα είναι άξια εκτίμησης και αναγνώρισης.

Να τους μαθαίνουμε να λένε «Όχι». Πολλές φορές τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά μας λένε «Ναι» για να μη δυσαρεστήσουν τους άλλους καταπιέζοντας έτσι τα θέλω τους.

Να μιλάμε περισσότερο μαζί τους. Ναι, αν και έχουν μεγαλώσει αρκετά και πλέον κάνουν πιο πολύ παρέα με τους φίλους τους, είναι πολύ ωραίο να είμαστε κοντά τους και να συζητάμε για διάφορα θέματα. Όχι όμως μόνο για τα οικονομικά και κοινωνικά για τα οποία βομβαρδίζονται από τα ΜΜΕ αλλά και για άλλα, για τη ζωή και τα όνειρά τους.

aytopepithisi

Η συμβολή του ειδικού

Η νοοτροπία είναι το θεμέλιο - κίνητρο για κάθε έφηβο να προσπαθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία σε ό,τι καταπιαστεί. Αν δείτε ότι το παιδί σας έχει αρκετά αρνητκή στάση για τη ζωή, πιέζεται και καταβάλλεται εύκολα από τις όποιες δυσκολίες συναντά, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved