Συμπτώματα αυτισμού μέχρι 2 ετών: Πώς καταλαβαίνεις αν ένα παιδί έχει;

Ο αυτισμός είναι ένα αναπτυξιακό νόσημα που τα τελευταία χρονιά απασχολεί πολλούς γονείς. Όχι άδικα, αφού όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο αυτισμός παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά εμφάνισης.

Συμπτώματα αυτισμού μέχρι 2 ετών: Πώς καταλαβαίνεις αν ένα παιδί έχει;

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχειά της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας 1 στα 100 παιδιά που θα γεννηθούν ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτιστική διαταραχή.

Τι δημιουργεί τον αυτισμό;

Μολονότι γίνονται πολλές έρευνες για τα αιτία του αυτισμού, επίσημα και τεκμηριωμένα στοιχειά που να απαντούν στην ερώτηση «τι δημιουργεί τον αυτισμό;» δεν έχουμε ακόμη.Οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς γνωρίζουν ότι ο αυτισμός δημιουργεί ελλείμματα και δυσκολίες οι οποίες θα συνοδεύουν το παιδί για όλη του τη ζωή.

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει αρκετά θετικά βήματα σχετικά με την πρώιμη διάγνωση του αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να εντοπίσουμε παιδία με ορισμένα ή μεμονωμένα συμπτώματα που συνδέονται με τις αυτιστικές διαταραχές πολύ πρώιμα ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία προτείνει για κάθε παιδί που υπάρχει έστω και υποψία να αρχίζει έμμεσα πρώιμη παρέμβαση.

Οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα. Η μητέρα είναι αυτή που θα καταλάβει πρώτη αν κάτι δεν πάει καλά με το μωρό της και παρουσιάζει ασυνήθιστες συμπεριφορές.

Τι μπορεί να παρατηρήσει σε ένα μωρό μια μητέρα;

Πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον αυτισμό ή άλλες διαταραχές.

  • 3-6 μηνών το βρέφος δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελο μας, δεν ανταποδίδει μολονότι του προσφέρουμε συναισθηματικά ερεθίσματα.
  • 6-9 μηνών το βρέφος δε διατηρεί την βλεμματική επαφή μαζί μας την ώρα που το απασχολούμε παίζοντας.
  • 9-12 μηνών παιδί δε μιμείται απλές εντολές όπως «αντίο» και δε γυρίζει στο όνομα του.
  • 13-16 μηνών το παιδί δεν εκτελεί πάντα απλές καθημερινές εντολές, παρουσιάζει μια έντονη κινητική διάθεση, δε μπορεί να συγκεντρωθεί αδιάσπαστα για ένα ολόκληρο λεπτό ώστε να κάνει μια απλή εργασία με τη μητέρα (π.χ. να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο).
  • 17-21 μηνών το παιδί δεν μπορεί να μιμηθεί πάντα μια απλή καθημερινή δραστηριότητα, όπως να πάρει το κουτάλι να ταΐσει την κούκλα του, δεν έχει αναπτύξει λόγο ή έχει δικό του ακατανόητο λόγο.
  • 21-24 μηνών το νήπιο δεν έχει αναπτύξει το λόγο, δεν εκτελεί πάντα απλές εντολές, δεν μιμείται πάντα χειρονομίες π.χ. να δείχνει με τα χέρια πόσο αγαπά τον μπαμπά. Είναι πολύ κινητικό, δεν κάθεται να δει από κοινού με τη μητέρα ένα βιβλίο, δε δείχνει πάντα με το δάκτυλο ένα απλό ζωάκι.

Το γεγονός ότι η ένταση των παραπάνω συμπτωμάτων διαφέρει από παιδί σε παιδί, αυτό πολύ συχνά μπερδεύει τους γονείς!

Τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ένα μέρος από τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που συχνά εντοπίζονται σε βρέφη και νήπια με πιθανή διάγνωση με αυτισμό.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά ;

Αν έχετε ενδείξεις ότι κάτι ασυνήθιστο μπορεί να συμβαίνει στην αναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού σας είναι σημαντικό να μην το αμελήσετε και να αποφασίσετε να επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό.

Διαβάστε επίσης

Πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του αυτισμού;
Το μωρό μου δε με κοιτάει - Είναι ανησυχητικό;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved