Η παιδική επιθετικότητα απομονώνει και στιγματίζει κοινωνικά το παιδί

Τρία στα δέκα παιδιά που εξετάζονται για προβλήματα συμπεριφοράς σε αναπτυξιακά κέντρα, αφορούν την επιθετικότητα και την αντιδραστική συμπεριφορά που εκδηλώνουν.

Η παιδική επιθετικότητα απομονώνει και στιγματίζει κοινωνικά το παιδί

Ποτέ θεωρούμε ότι ένα παιδί είναι επιθετικό;

Τα παιδιά που θεωρούνται επιθετικά, είναι συχνά:
• Αρνητικά
• Ανυπάκουα
• Έχουν αντιδραστική και πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά
• Χαρακτηρίζονται από ευερεθιστικότητα
• Δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματα τους με αποτέλεσμα να αντιδρούν αρχικά βίαια κυρίως προς τα αδέλφια, γονείς, στενούς συγγενείς και μετέπειτα προς την κοινότητα στο σχολείο και σε φίλους

Πώς ξεκινά συνήθως η επιθετική συμπεριφορά σε ένα παιδί;

Μία λεκτική υποτίμηση όπως «είσαι ανόητος» και μία αρνητική κριτική όπως «είσαι χάλια σήμερα» είναι αιτίες για να ξεκινήσει η επιθετικότητα ενός παιδιού. Όταν ένα παιδί γίνει στόχος ενός άλλου επιθετικού παιδιού τότε είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει και εκείνο με παρόμοιο τρόπο. Αρχικά συνήθως εκδηλώνει μία απλή ανυπακοή, έχει χαμηλές επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα και πολλές φορές δημιουργεί καυγάδες εντός και εκτός σχολικού χώρου.

Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει ένα επιθετικό παιδί;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επιθετικά παιδιά έχουν πολύ άγχος και είναι απογοητευμένα. Αυτό είναι συνήθως κάτι που δεν το αποκαλύπτουν άμεσα και οι παιδοψυχολόγοι το εντοπίζουν έμμεσα μέσα από ζωγραφιές, σχέδια, φανταστικά παιχνίδια ρόλων κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί τα επιθετικά παιδιά κάνουν κακό ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Η συμβουλή του Ειδικού
Η παιδική επιθετικότητα σύμφωνα με τα αποτελέσματα κοινωνικών μελετών οδηγούν το επιθετικό παιδί στην κοινωνική απομόνωση. Λόγω αυτής της συμπεριφοράς του αυτό είναι ένα γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη δυστυχία, η οποία εξ’ αρχής τα είχε κάνει επιθετικά και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Είναι συνηθισμένο τα υπόλοιπα παιδιά να μην θέλουν να συναναστρέφονται με επιθετικά παιδιά με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν (Herbert,1998α). Οι γονείς που γίνονται μάρτυρες συχνών εκδηλώσεων επιθετικής συμπεριφοράς θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για συμβουλευτική ώστε να προλάβουν τον κοινωνικό αποκλεισμό πριν στιγματιστεί σαν επιθετικό παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved