Τι κάνουμε όταν ένα παιδί του δημοτικού αργοπορεί στο σχολείο

Mια καθημερινή ευθύνη του γονέα είναι να πάνε τα παιδιά τους εγκαίρως στο σχολείο! Όσοι όμως έχουμε παιδιά γνωρίζουμε ότι, το να πάει ένα παιδί στο σχολείο στην ώρα του, δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται.

Τι κάνουμε όταν ένα παιδί του δημοτικού αργοπορεί στο σχολείο

Ο λόγος που ένα παιδί μικρής ηλικίας καθυστερεί να ετοιμαστεί ή να σηκωθεί μπορεί να οφείλετε σε διάφορες αιτίες, από ένα απλό πείσμα μέχρι τον φόβο για το σχολείο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και του γυμνάσιου ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς οι γονείς δεν τους έχουμε βάλει όρια, τα υποστηρίζουμε συνεχώς κάνοντας εμείς όλα αυτά τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν μόνα τους.

Είναι συνηθισμένο οι γονείς να άγχονται να μην καθυστερήσουν τα παιδιά τους και να μην πάρουν απουσία, ενώ τα ίδια είναι χάλαρα.Τι μπορούν να κάνουν:

• Φροντίστε το παιδί σας να μάθει να ξυπνά μόνο του
• Αφήστε το να καθορίσει μόνο του πόσο χρόνο θέλει για να προετοιμαστεί
• Μάθετε το να έχει έτοιμα τα ρούχα που θέλει να φορέσει για το σχολείο, από το προηγούμενο βράδυ
• Μάθετε του να ετοιμάζει την τσάντα του, επίσης, από το προηγούμενο βράδυ
• Μην το βοηθήσετε αν κατ’ επανάληψη καθυστερεί
• Μην του δικαιολογήσετε τις απουσίες και μην το καλύψετε με κανένα τρόπο
• Εξηγήστε του, χωρίς φωνές- απειλές- χαρακτηρισμούς, ότι αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις συνέπειες

Η συμβουλή του ειδικού
Η έλλειψη υπευθυνότητας και η μετάθεση των ευθυνών είναι μια κατάσταση που την ζούμε πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σαν βασιλιάδες και έχουν συνηθίσει να τα έχουν όλα έτοιμα. Κάθε διευκόλυνση που τους παρέχουμε στην ουσία δεν τα βοηθά αλλά τα επαναπαύει στην συνήθεια να μην προσπαθούν και να τα περιμένουν όλα από τους άλλους. Το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο αποτελεί προσωπική ευθύνη του μαθητή. Αυτό πρέπει να του πείτε και αυτό θα πρέπει να κάνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved