Συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και εφήβους: 3 τεχνικές για να τις αντιμετωπίσετε

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις με τους γονείς είναι πολύ πιο συχνές από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Τα περισσότερα παιδιά- έφηβοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και απομακρύνονται από τους γονείς.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και εφήβους: 3 τεχνικές για να τις αντιμετωπίσετε

Οι γονείς, στην σκέψη του εφήβου, γίνονται ξαφνικά εκείνοι που δεν τον καταλαβαίνουν, νιώθει ότι τον καταπιέζουν με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους. Τον κρίνουν και διορθώνουν την κάθε κίνηση του, ενώ παράλληλα περιορίζουν τις ελευθερίες τους.

Ποιος ο ρόλος του γονέα στην επίλυση διαφωνιών και συγκρούσεων στην εφηβεία και προτείνει τεχνικές για την καλύτερη επίλυση.

Αντιμετωπίστε τους ως έφηβους σαν το προϊστάμενο σας στο γραφείο

Κάντε συζήτηση και διάλογο στα παιδιά σας ως έφηβους και όχι ως μικρά παιδιά που είναι ακόμα ανώριμα και χωρίς εμπειρίες ζωής. Συζητήστε μαζί θέτοντας επιχειρήματα, σκέψεις, τεχνικές διαπραγμάτευσης, με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε μια παράλογη ή αντίθετη γνώμη σε μια συζήτηση με ένα συνάδελφο στη δουλειά σας, σε ένα πελάτη σας ή σε έναν άνθρωπο που έχει εξουσία ή μεγαλύτερη θέση από εσάς.

Ενθαρρύνετε να μιλήσουν πέρα από τα γεγονότα και για τα συναισθήματα τους

Μολονότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν μιλούν εύκολα για τα συναισθήματα τους καλό είναι πέρα από την περιγραφή ενός γεγονότος να του δώσετε την ευκαιρία να μιλήσει για το πώς ένιωσε. Παράδειγμα: «Ξέρω ότι δεν σου άρεσε που οι φίλοι σου δεν σε κάλεσαν να πας μαζί τους στο σινεμά».

Μερικά απλά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείτε να του κάνετε είναι:
• Πως νιώθεις για αυτό;
• Τι νομίζεις ότι το προκάλεσε;
• Τι θα μπορείς να κανείς για να μην επανέλθει;

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανοιχτεί, να συζητήσει για τα συναισθήματα του και να νιώσει ασφάλεια. Διδάξτε βασικές αξίες όπως είναι η υπομονή, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα κλπ. δίνοντας εσείς ως γονείς το παράδειγμα μέσα στο σπίτι.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέπτεται, να παίρνει αποφάσεις και ρίσκα

Αφού έχετε συζητήσει ένα γεγονός αφήστε το παιδί σας να πάρει ανεξάρτητες αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο το διαπαιδαγωγείτε συναισθηματικά ότι αυτός είναι που αποφασίζει. Επιπλέον η λήψη των αποφάσεων θα το κάνει να νιώθει υπεύθυνος και στη συνέχεια θα ωριμάσει σταδιακά.

Η συμβουλή του Ειδικού
Οι παραπάνω συστάσεις μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα και με επιτυχία μόνο με την προϋπόθεση ότι οι γονείς έχουν αναπτύξει μια σταθερά καλή σχέση επικοινωνίας με το παιδί τους, καθ’όλη την διάρκεια, από την παιδική μέχρι και την σχολική περίοδο.

Πολύ συχνά, λόγω του νέου τρόπου ζωής, των πολλαπλών υποχρεώσεων και του περιορισμένου χρόνου, η επικοινωνία μας με το παιδί μπορεί, χωρίς να το καταλάβουμε, να περιοριστεί σε ελάχιστες τυπικές καθημερινές κουβέντες. Αυτό οδηγεί στην σταδιακή απομάκρυνση και αποξένωση μεταξύ μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι έφηβοι συμπεριφέρονται πολύ απαξιωτικά σε εμάς τους γονείς και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν χαθεί. Τότε είναι που χρειάζεται να επισκεφτούμε, οι γονείς, έναν Ειδικό ώστε να βοηθήσει τον έφηβο να μιλήσει και εμάς να διαχειριστούμε πιθανές αρνητικές συμπεριφορές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved