Νέες θεραπείες εναντίον του καρκίνου με βλαστοκύτταρα

Συνέντευξη με τον γνωστό Αιματολόγο Θεόδωρο Χατζή.

Νέες θεραπείες εναντίον του καρκίνου με βλαστοκύτταρα

Μια πρωτοποριακή θεραπεία καρκίνου, με κύτταρα από τον ίδιον τον ασθενή, χορηγήθηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας NHS σε ένα 11χρονο αγόρι με λευχαιμία.

Η θεραπεία εγκρίθηκε το φθινόπωρο του 2018 για ορισμένα παιδιά και νέους ενήλικες με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL), των οποίων ο καρκίνος επανήλθε μετά από τυποποιημένες θεραπείες.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τον Αιματολόγο Θεόδωρο Χατζή*, ώστε να μας πληροφορήσει εκτενέστερα σχετικά με την εξαιρετικά πρωτοπόρα αυτή μέθοδο.

Κύριε Χατζή, πείτε μας, τι ακριβώς είναι αυτές οι νέες ανοσοθεραπείες;

Η θεραπεία CAR-T και CAR-NK για ογκολογικές ασθένειες κυρίως του αίματος, είναι μια καινοτόμος διαδικασία που χρησιμοποιεί τα δικά μας πρόδρομα κύτταρα ή πιο απλά βλαστοκύτταρα. Και οι δύο προσεγγίσεις ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό γίνεται με γενετική τροποποίηση των Τ κυττάρων ή των ΝΚ κυττάρων που έχουμε εμείς οι ίδιοι. Τα τροποποιημένα αυτά κύτταρα στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και εισάγονται πίσω στον ασθενή με σκοπό να καταπολεμήσουν την ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved