Γυάλινα δοχεία φύλαξης και συντήρησης φαγητών ή πλαστικά δοχεία;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γυάλινα δοχεία φύλαξης και συντήρησης φαγητών ή πλαστικά δοχεία;

Δεδομένου ότι πάνω από το 1/3 των τροφίμων που μαγειρεύουμε καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων, η τακτική του να διατηρούμε το φαγητό το οποίο περισσεύει αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι το τι σκεύος θα χρησιμοποιήσουμε.

Για να αποφασίσουμε, ας δούμε τα χαρακτηριστικά των δύο πιο βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα δοχεία φύλαξης όπως τα αναλύουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος ευζην.

Πλαστικά δοχεία

Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών δοχείων είναι ότι είναι ελαφριά, μεταφέρονται εύκολα και δεν σπάνε σε πιθανές πτώσεις. Παρόλα αυτά, μια κακή χρήση των πλαστικών δοχείων, όπως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή η αποθήκευση πολύ όξινων τροφίμων, μπορεί να απειλήσει την υγεία μας. Οι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να κάνουμε ασφαλή χρήση των πλαστικών δοχείων είναι:
Να διαβάζουμε πάντα τον κωδικό που υπάρχει στο κάτω μέρος των πλαστικών δοχείων, συνήθως σε ένα μικρό τρίγωνο και με εύρος που κυμαίνεται από το 1-7. Σε γενικές γραμμές, τα πιο ασφαλή πλαστικά δοχεία είναι αυτά με τους κωδικούς 1, 2, 4 και 5.
Να μην τα εκθέτουμε σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς το πλαστικό μπορεί να λιώσει και να μεταφέρει στο τρόφιμο επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες.

Γυάλινα δοχεία

Τα γυάλινα δοχεία είναι ασφαλέστερη επιλογή αποθήκευσης τροφίμων καθώς δεν επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ζεστά τρόφιμα και υγρά. Επιπλέον, τα γυάλινα δοχεία έχουν και άλλα πλεονεκτήματα όπως:
Το γυαλί λόγω του ότι δεν είναι ένα πορώδες υλικό μπορεί να καθαριστεί πολύ καλύτερα και δεν απορροφά υπολείμματα τροφών και οσμές.
Τα γυάλινα δοχεία μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια σε υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο πιάτων.
Το γυαλί είναι πιο ανθεκτικό υλικό από το πλαστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές, ενώ είναι 100% ανακυκλώσιμο, που σημαίνει ότι είναι φιλικό για το πορτοφόλι μας, αλλά και το περιβάλλον.

Συμπερασματικά

Τα πλαστικά δοχεία είναι πιο πρακτικά για να μεταφέρουμε τρόφιμα τα οποία δεν είναι ζεστά και όχι τόσο για να τα αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ χρειάζεται η κατάλληλη προσοχή κατά την επιλογή του σωστού δοχείου όσον αφορά στο είδος του πλαστικού.
Για αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι και για ζεστά τρόφιμα, τα γυάλινα δοχεία είναι η ασφαλέστερη και η προτιμότερη επιλογή.

Διαβάστε επίσης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved