Σε ποιες θερμοκρασίες πρέπει να τοποθετούμε τα φαγητά μέσα σε δοχεία;

Το φαγητό μπορεί να είναι ζεστό, χλιαρό ή κρύο;

Σε ποιες θερμοκρασίες πρέπει να τοποθετούμε τα φαγητά μέσα σε δοχεία;

Πόσες φορές το φαγητό που έχει περισσέψει από τον προηγούμενη ημέρα δεν το διατηρούμε στο ψυγείο; Σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, σε περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει στο ψυγείο, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η θερμοκρασία, καθώς μπορούμε να τοποθετήσουμε ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο, αρκεί να μην το κάνουμε με μεγάλες ποσότητες την ίδια στιγμή.

Το ότι ένα ζεστό τρόφιμο πρέπει να κρυώσει πριν το ψύξουμε είναι μύθος, και μάλιστα δυνητικά επικίνδυνος, καθώς όσο περισσότερο το φαγητό μας μένει εκτός ψυγείου τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια. Ο θερμοστάτης, που κάθε ψυγείο διαθέτει, θα φροντίσει έτσι ώστε το ψυγείο μας να λειτουργήσει κατάλληλα και η θερμοκρασία ψύξης να παραμείνει σε ασφαλές επίπεδα (0-5 Co). Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι αν τοποθετήσουμε ένα ζεστό τρόφιμο στο ψυγείο αυτό θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Στο σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή όταν πρόκειται να αποθηκεύσουμε ζεστά τρόφιμα είναι στο μέγεθος του δοχείου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το ζεστό φαγητό θα κρυώσει αρκετά γρήγορα, όσο είναι στο ψυγείο, έτσι ώστε να φτάσει μια ασφαλή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε βαθιά αποθηκευτικά δοχεία όταν πρόκειται να ψύξουμε ζεστά τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε δοχεία που είναι αρκετά ρηχά προκειμένου το ζεστό φαγητό να μπορεί να κρυώσει γρήγορα.

Για παράδειγμα, ένα ολόκληρο ψημένο κοτόπουλο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρότερες μερίδες και να το τοποθετήσουμε σε ένα ρηχό δοχείο πριν το ψύξουμε. Επίσης, μπορούμε να κρυώσουμε γρήγορα το φαγητό που θέλουμε να αποθηκεύσουμε, τοποθετώντας το δοχείο σε παγωμένο νερό.

Σε κάθε περίπτωση, για να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να αποθηκεύουμε το μαγειρεμένο φαγητό μας στο ψυγείο μέσα στις 2 πρώτες ώρες.

Διαβάστε επίσης

Τοποθετείτε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Εύκολοι τρόποι για να μη μυρίζει το ψυγείο σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved