Αναγνώριση στην Ελλάδα διαζυγίου εξωτερικoύ: Διαδικασία και δικαιολογητικά που απαιτούνται

Οι 'Ελληνες ομογενείς που έχουν λάβει διαζύγιο με δικαστική απόφαση δικαστηρίου στο εξωτερικό, ενδέχεται να θέλουν να μεταφέρουν τα νομικά αποτελέσματα της αλλοδαπής αυτής απόφασης στην Ελλάδα.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Αναγνώριση στην Ελλάδα διαζυγίου εξωτερικoύ: Διαδικασία και δικαιολογητικά που απαιτούνται

Η αναγνώριση απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου προβλέπεται από το νόμο και συγκεκριμένα από τα άρθρα 905 και 323 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Η αναγνώριση αλλοδαπής δικαστικής απόφασης γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου στο αρμόδιο ελληνικό δικαστήριο, δηλαδή στα κατά τόπους Μονομελή Πρωτοδικεία. Στη συνέχεια, γίνεται μια σύντομη δίκη στην οποία εκτίθενται όλα τα στοιχεία της αλλοδαπής απόφασης διαζυγίου, ώστε το ελληνικό δικαστήριο να εκδώσει απόφαση δια της οποίας θα αναγνωρίζεται η ισχύς και στην Ελλάδα της αλλοδαπής απόφασης διαζυγίου.

Ποιες προϋποθέσεις ορίζει ο νόμος για την αναγνώριση της αλλοδαπής απόφασης στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο αρ. 323 ΚΠολΔ πρέπει α) η απόφαση να αποτελεί δεδικασμένο σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου που εκδόθηκε, β) η υπόθεση κατά τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου να υπαγόταν στη δικαιοδοσία του κράτους στο οποίο ανήκε το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, γ) ο διάδικος που νικήθηκε να μην στερήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στη δίκη, εκτός κι αν η στέρηση έγινε σύμφωνα με διάταξη που ισχύει και για τους υπηκόους του κράτους στο οποίο ανήκει το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, δ) η απόφαση να μην είναι αντίθετη προς απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που εκδόθηκε στην ίδια υπόθεση και αποτελεί δεδικασμένο για τους διαδίκους μεταξύ των οποίων εκδόθηκε η απόφαση του αλλοδαπού δικαστηρίου και ε) η απόφαση να μην είναι αντίθετη προς τα χρηστά ήθη ή προς τη δημόσια τάξη.

Ποιά είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομισθούν;

Στη δίκη για την αναγνώριση της απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου στην Ελλάδα, πρέπει να προσκομισθούν τα κάτωθι έγγραφα: i) η απόφαση του αλλοδαπού δικαστηρίου επικυρωμένη και με τη σφραγίδα Apostille- Επισημείωση Χάγης μεταφρασμένη στην ελληνική από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο, ii) η σχετική βεβαίωση του δικαστηρίου της αλλοδαπής που εξέδωσε την απόφαση διαζυγίου, ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη (final) ή ότι δεν μπορεί να προσβληθεί πλέον με ένδικα μέσα (it can not be challenged anymore) ή ότι η προθεσμία για την άσκηση των ενδίκων μέσων έχει παρέλθει (the time limit to challenge it has expired) ή κάτι αντίστοιχο, καθώς κάθε γραμμάτιο του δικαστηρίου έχει διαφορετικό τυπικό κείμενο, μεταφρασμένη στην ελληνική από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο, iii) Πιστοποιητικά περί μη λύσεως γάμου και περί μη έκδοσης απόφασης διαζυγίου από το κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο iv) Πιστοποιητικό περί μη άσκησης αγωγής διαζυγίου στο κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Τι συμβαίνει μετά την έκδοση απόφασης αναγνώρισης της αλλοδαπής απόφασης;

Η απόφαση διαζυγίου έχει ισχύ και στην Ελλάδα, θεωρείται ότι ο γάμος μεταξύ των μερών έχει λυθεί και καθένα από τα μέρη του γάμου μπορεί αν το επιθυμεί να ξαναπαντρευτεί.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

Διαβάστε επίσης

Τι δικαιώματα έχει ο σύζυγος στην περιουσία του άλλου συζύγου μετά τη λύση του γάμου;
Διαζύγιο: Πώς λέμε στο παιδί ότι ο μπαμπάς και η μαμά χωρίζουν;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved