Καλλιτέχνες, ποιητές και πολιτικοί που πολέμησαν στο Έπος του ‘40

Το βροντερό «Όχι» στους Ιταλούς, τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 1940, συνοδεύτηκε και από ένα βροντερό «Ναι» των Ελλήνων, στο κάλεσμα της Πατρίδας!

Καλλιτέχνες, ποιητές και πολιτικοί που πολέμησαν στο Έπος του ‘40

Κανείς δεν έλειψε από το κάλεσμα της Πατρίδας, στον πόλεμο ενάντια των Ιταλών. Όλοι έδωσαν το βροντερό «παρών», πολεμώντας στο αλβανικό Μέτωπο. Η υπεράσπιση της Πατρίδας ήταν μία μάχη που δόθηκε από όλους τους Έλληνες. Ανώνυμοι κι «επώνυμοι» της εποχής βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, για να προασπίσουν τα συμεφόρντα του ελληνικού λαού, με κίνδυνο της ζωή τους.
Εκεί βρέθηκαν και πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τον πόλεμο, αλλά και πολιτικοί. Μάλιστα, έβαζαν μέχρι και… μέσο, προκειμένου να βρεθούν στο Μέτωπο.

lampros konstadaras

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ήταν κάποια από τα ονόματα που πολέμησαν στον ελληνοϊταλικό Πόλεμο.
Ο Γιώργος Θεοτοκάς προκειμένου να τον δεχτούν ως εθελοντή, ζήτησε από τον τότε στρατηγό, Σέργιο Γυαλίστρα, ρουσφέτι! Ο Οδυσσέας Ελύτης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, ως ανθυπολοχαγός, γράφοντας, αργότερα, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Ο σπουδαίος ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης είχε πάντα μαζί του, μία εικόνα της Παναγιάς.

papagiannopoulos



Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, επίσης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπου τραυματίστηκε και μόλις, ανάρρωσε, ζήτησε να επιστρέψει στη θέση του. Ο, επίσης, σπουδαίος ηθοποιός, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν ανθυπολοχαγός, στην πρώτη γραμμή. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ασυρματιστής του πυροβολικού και ο Νίκος Σταυρίδης, τραυματιοφορέας. Στην πρώτη γραμμή ως λοχίας βρέθηκε και ο Παντελής Ζερβός. Τη ζωή του, στο Μέτωπο έχασε ο νεαρός τότε, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Πιερρακος, ο οποίος λίγο πριν με γενναιότητα και αυτοθυσία είχε αιχμαλωτίσει έναν πιλότο του ιταλικού στρατού.

Pierakos

Εκτός από τους παραπάνω, στο Έπος του 40 πολέμησαν, μεταξύ πολλών άλλων και οι:

Λυκούργος Καλλέργης (ηθοποιός)
Μάνος Κατράκης (ηθοποιός)
Άγγελος Τερζάκης (συγγραφέας)
Λουκής Ακρίτας (συγγραφέας)
Σπύρος Βασιλείου (ζωγράφος)
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρώην πρωθυπουργός)
Γεώργιος Ράλλης (πολιτικός)
Χαρίλαος Φλωράκης (πολιτικός)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved