Ο Γιώργος Θεοφάνους μιλά στο Mothersblog.gr για τα TERATA του

Το TERATA the Musical, έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο με την υπογραφή του Γιώργου Θεοφάνους και του Φωκά Ευαγγελινού.

Ο Γιώργος Θεοφάνους μιλά στο Mothersblog.gr για τα TERATA του

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μπαμπάς τεσσάρων αξιολάτρευτων παιδιών, πρέσβης καλής θέλησης του Hope for Children και συγγραφέας της Παραμυθολογίας, έγραψε μια σύγχρονη ιστορία με πρωταγωνιστές μεταλλαγμένα τέρατα τα οποία ζουν κάτω από την γη, στην Χωµατοτερατερή! Πρόκειται για την πρώτη 4D θεατρική εμπειρία παιδικού μιούζικαλ στην Ελλάδα, όπου μια μεγάλη ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, τραγουδιστών χορευτών και μουσικών, φτιάχνουν την παρέα των.. Τεράτων. Την σκηνοθεσία και χορογραφία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τα δικά του ΤΕΡΑΤΑ, που μας προσκαλούν σε μια γιορτή γνώσης και σκέψης για το μέλλον του πλανήτη, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Mothersblog.gr

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

Πώς προέκυψαν τα ΤΕRATA και τι ήταν αυτό που σας έκανε να τους δώσετε ζωή;

Τα ΤΕΡΑΤΑ είναι ένα κείμενο που γράφτηκε πριν μερικά χρόνια, και ολοκληρώθηκε θα μπορούσα να πω τώρα...κατά την διάρκεια των προβών στο θέατρο. Είναι μια σύγχρονη ιστορία με εύκολους διαλόγους, μουσική και πολλά τραγούδια, γεμάτη μηνύματα και προβληματισμούς κυρίως για το μέλλον του πλανήτη μας, και την ευθύνη που έχουμε οι κάτοικοι του, μικροί και μεγάλοι. Είναι μια ιστορία η οποία στα χέρια του έμπειρου Φωκά Ευαγγελινού αλλά και των υπολοίπων σημαντικών συντελεστών της παράστασης παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια των θεατών, στην πρώτη 4D θεατρική εμπειρία μιούζικαλ για παιδιά στην Ελλάδα.

TERATA 0001 2

Γιατί TERATA και όχι κάποιο άλλο όνομα;

Οι πρωταγωνιστές είναι μεταλλαγμένα τέρατα τα οποία ζουν κάτω από την γη, στην Χωματοτερατερή, μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο με τους ανθρώπους για το νερό. Δεν είναι τίποτα άλλο από μεταλλαγμένους ανθρώπους που βρέθηκαν κάτω από την εξουσία της ΣΚΟΥΛΑΚΑΝΤΕΡΑΣ, της αρχηγού, η οποία και εκπροσωπεί την κάθε εξουσία που προσπαθεί με όποιο μέσο-καλό ή κακό-να επιβληθεί. Αυτό όμως...φέρνει αντιδράσεις στους κατοίκους, οι οποίοι επαναστατούν διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η τερατοπαρέα αποτελείται από 14 αξιόλογους ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές αλλά και μια μεγάλη τεχνική ομάδα η οποία συνεργάζεται για να δημιουργήσει πάνω στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, στον χώρο των θεατών αλλά ακόμα και έξω από το θέατρο...ΜΑΓΕΙΑ!

Πριν από κάθε σας εγχείρημα, ζητάτε τη γνώμη των παιδιών σας; Αν ναι, πώς διαχειρίζεστε την αρνητική κρητική τους;

Ειδικά με τα βιβλία μου, την σειρά παιδικής λογοτεχνίας ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, αλλά και τώρα με τα ΤΕΡΑΤΑ οι πρώτοι αναγνώστες είναι τα παιδιά μου. Το καθένα βέβαια λόγω ηλικίας, αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο αυτό που διαβάζει και κάνει διαφορετικές ερωτήσεις ή πολλές φορές κριτική. Η κριτική αυτή επειδή είναι αληθινή και με αγάπη, εννοείται πως για μένα δεν είναι απλά καλοδεχούμενη αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Έχω πετάξει σελίδες, έχω αλλάξει λόγια στο κείμενο επανηλημμένα. Και πιστέψτε με, εννιά στις δέκα, για να μην υπερβάλλω και πω... ΠΑΝΤΑ, έχουν απόλυτο δίκαιο.

2I7A6255 2

Εκτός από τα περιβαλλοντικά μηνύματα, τα TERATA τι άλλα παραδείγματα δίνουν έμμεσα στα παιδιά; Και πόσο εύκολο είναι τέτοιου είδους θέματα όπως τα περιβαλλοντικά να περάσουν στα παιδιά;

Μέσα από ένα θεατρικό κείμενο και την δράση μπροστά στα μάτια τους, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν ευκολότερα πράγματα τα οποία ίσως εάν τα διάβαζαν, ή εάν τα διδάσκονταν στο σχολείο να τους ήταν δύσκολα, ανιαρά, αδιάφορα...

Πολλές φορές και μέσα από την ιδιότητα μου ως πρέσβης καλής θέλησης του hope for children, έρχομαι αντιμέτωπος με προβλήματα παιδιών που αφορούν κυρίως την βία, είτε σεξουαλική, είτε το μπούλινγκ και τον σχολικό εκφοβισμό. Θέματα με τα οποία καταπιάστηκα και στην ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ τουλάχιστον στην ΠΡΩΤΗ και ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΛΕΙΔΑ που κυκλοφόρησαν πέρσι. Παρόμοια ζητήματα τα οποία απασχολούν και τα παιδιά αλλά και εμάς τους γονείς, αναπτύσσονται και στην ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΛΕΙΔΑ που θα κυκλοφορήσουν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τέτοια μηνύματα διαφορετικότητας, μοναδικότητας, διαχείρισης της βίας και του εκφοβισμού βρίσκονται διάσπαρτα στο κείμενο των ΤΕΡΑΤΩΝ και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή αλλά και στην διαμόρφωση των χαρακτήρων. Για παράδειγμα μια ηρωίδα η Vegie η οποία είναι ένα βαμπίρ το οποίο αποφάσισε να γίνει χορτοφάγο. Η ένας άλλος ήρωας ο Νυχτεράκιας ο οποίος δέχεται συνεχώς μπούλινγκ γιατί είναι λίγο υπέρβαρος ή φοράει γυαλιά μυωπίας κλπ.

Παιδιά ποιων ηλικιών μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση;

Τα ΤΕΡΑΤΑ είναι μια παράσταση την οποία άνετα μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί θεατές από την ηλικία των 7 ετών, δηλαδή περίπου από την πρώτη τάξη του δημοτικού και σίγουρα μέχρι τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Μην σας προβληματίζει ο τίτλος. Τα ΤΕΡΑΤΑ είναι αξιαγάπητα, αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες στα παιδιά και με χιούμορ.

TERATA 0008 2

Πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι οι Έλληνες γονείς έχουν περιβαλλοντική συνείδηση ή όχι;

Ο καθένας από εμάς αφήνει το αποτύπωμα του σε αυτόν τον πλανήτη και καθένας από εμάς ξεχωριστά έχει την ευθύνη να επανορθώσει τη ζημιά που κάνει στο περιβάλλον λόγω των καθημερινών του συνηθειών. Θα μπορούσαμε λοιπόν οι ενήλικες να γίνουμε το παράδειγμα προς τις επόμενες γενιές κάνοντας το μίνιμουμ, να ανακυκλώνουμε, ιδιαίτερα τις ηλεκτρικές συσκευές μας που περιέχουν τόσα τοξικά.

Κάποιοι δύσπιστοι γονείς ίσως αναρωτηθούν αν εσείς στην καθημερινότητά σας, ακολουθείτε έναν τρόπο ζωής «φιλικό προς το περιβάλλον». Περιγράψτε μας κάποιες οικολογικές σας συνήθειες.

Όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε συνήθειες, εάν και εφόσον δεν έχουμε μεγαλώσει με αυτές στην δική μας οικογένεια (μιλώντας για την δική μου, δύσκολα μπορούσε κανείς να έχει οικολογική συνείδηση στην Κύπρο του 70 μετά τον πόλεμο) τότε πιστεύω νιώθει μεγάλη ικανοποίηση. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν ξέρουμε για παράδειγμα ότι υπάρχουν οικιακοί κάδοι για να ξεχωρίσουμε τα σκουπίδια από τις τροφές ή από τα πλαστικά ή πως δεν γνωρίζουμε πώς να ανακυκλώσουμε τις παλιές συσκευές μας. Είναι πολύ εύκολο να μάθουμε το ΠΩΣ κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά και μια βόλτα στα καταστήματα ηλεκτρικών όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι.



Από τις 21 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο 14.30 και Κυριακή 11.30 και 14.30 στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45 Γκάζι, τηλ.: 210 3464380.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
viva.gr, artinfo.gr, 2109213310, 11876, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και στο ταμείο του θεάτρου: Σύγχρονο Θέατρο Ευμολπιδών 45, Τηλέφωνο: 21 0346 4380 (ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 17.00 – 22.ΟΟ)

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ....
https://www.viva.gr/tickets/theater/sigxrono-theatro/terata-the-musical/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved