Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού: Είναι δύσκολο να είσαι κορίτσι ακόμα και στις μέρες μας

Κάθε χρόνο από το 2012, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνίες ώστε να μειωθεί η ανισότητα αλλά και να εξαλειφθεί, ει δυνατόν, η βαρβαρότητα που βιώνουν εκατομμύρια νεαρά κορίτσια ανά τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού: Είναι δύσκολο να είσαι κορίτσι ακόμα και στις μέρες μας

Τα στοιχεία από διεθνούς οργανισμούς καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι το να είσαι κορίτσι εν έτει 2017 δεν είναι καθόλου εύκολο. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ώστε τα κορίτσια να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια, ανά τον πλανήτη, αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και προβλήματα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια.

Ο γάμος των παιδιών αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τα κορίτσια παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, και ένα στα επτά πριν κλείσουν τα 15. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών, συνήθως σε άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα που η σημερινή ημέρα θέλει να θέσει. Η UNICEF εκτιμά ότι 130 εκατ. κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, το 80% των 800.000 ανθρώπων που διακινούνται ετησίως είναι κορίτσια και ότι το 50% όλων των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται, επίσης, σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα δεν καταδεικνύουν έναν ασφαλή κόσμο για το γυναικείο πληθυσμό.

girl

Τα κορίτσια παγκοσμίως αξίζουν τα καλύτερα, τονίζουν τα Ηνωμένα Εθνη: καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη επιβίωση, καλύτερη προστασία από τον γάμο και την σεξουαλική επίθεση, καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, καλύτερο μέλλον.

«Η ποσοτικοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ισότητα των φύλων και την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια σε όλο κόσμο», είχε δηλώσει ο Επικεφαλής Δεδομένων και Ανάλυσης της UNICEF AttilaHancioglu.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και άλλοι φορείς ελπίζουν ότι η 11η Οκτωβρίου μπορεί να είναι μια συγκλονιστική κραυγή με την οποία τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα βγουν κερδισμένα.

Διαβάστε επίσης

Save the Children: Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα!
Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο καλά κρατούν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved