Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (τουλάχιστον τρεις μερίδες κάθε μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εμφάνισαν Πάρκινσον.

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Όμως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν σε ένα βαθμό τον κίνδυνο. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν πάνω από τρεις μερίδες τέτοιων προϊόντων, έχουν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και Πάρκινσον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», δήλωσε η Χιούζ.

Η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών (τόσο με χαμηλά όσο και με πλήρη λιπαρά) σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον.
Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας. Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα του ζητήματος, προτού γίνουν οι όποιες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.

19.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Enchantimals Μαγικός Κήπος (FDG01)
39.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Playmobil Πολεμικό Πλοίο Δράκων (5481)
99.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Furreal Torch My Blazin'Dragon (B5142)
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba μινι κούκλα Feli 10εκ με έξτρα ντυσίματα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Despoina’s little stories: «Κοιμήσου μπέμπα μου!»

Despoina’s little stories: «Κοιμήσου μπέμπα μου!»

Όταν ένα μωρό βγάζει δόντια υποφέρουν όλοι γύρω του...
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ξόδεψε 25.000 δολάρια για να διοργανώσει πάρτι για τα πρώτα γενέθλια της κόρης της (pics)

Ξόδεψε 25.000 δολάρια για να διοργανώσει πάρτι για τα πρώτα γενέθλια της κόρης της (pics)

Θέλησε, το πάρτι της κόρης της για τα πρώτα της γενέθλια, να…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τραγανοί κουραμπιέδες αμυγδάλου από τον Γιώργο Γεράρδο

Τραγανοί κουραμπιέδες αμυγδάλου από τον Γιώργο Γεράρδο

Έρχονται επιτέλους οι γιορτές και η στιγμή να ετοιμάσουμε κλασικά κεράσματα όπως…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μια μέρα σαν κι αυτή!

Μια μέρα σαν κι αυτή!

Από τότε που έγινα μητέρα άλλαξα ως άνθρωπος. Θα μπορούσα να πω…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης