Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (τουλάχιστον τρεις μερίδες κάθε μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Γιατί πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εμφάνισαν Πάρκινσον.

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Όμως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν σε ένα βαθμό τον κίνδυνο. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν πάνω από τρεις μερίδες τέτοιων προϊόντων, έχουν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και Πάρκινσον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», δήλωσε η Χιούζ.

Η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών (τόσο με χαμηλά όσο και με πλήρη λιπαρά) σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον.
Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας. Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα του ζητήματος, προτού γίνουν οι όποιες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Despoina’s little stories: «Χρόνια πολλά μωρό μου!»

Despoina’s little stories: «Χρόνια πολλά μωρό μου!»

26 Ιουνίου 2016.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη και διακοπές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε

Εγκυμοσύνη και διακοπές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε

Το γεγονός ότι είστε έγκυος δε σημαίνει πώς πρέπει να κάθεστε στο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Όσα δεν πρέπει να λέμε στο παιδί κάποιου άλλου

Όσα δεν πρέπει να λέμε στο παιδί κάποιου άλλου

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στο παιδί ενός άλλου είναι ένα ζήτημα που…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;», αναρωτιέστε ξανά; Αν ναι, τότε ακολουθήστε το πρόγραμμα…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης