Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες που θα προστατεύσουν το δέρμα σας από τον ήλιο

Ο ήλιος είναι η πηγή της ζωής. Παρέχει ζεστασιά, ενέργεια και βιταμίνη D. Παρόλα αυτά όμως είναι επίσης πολύ επικίνδυνος εξαιτίας της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, όπως καφετιά σημάδια, εγκαύματα, ρυτίδες. Οι ακτίνες UV βλάπτουν το DNA και οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες που θα προστατεύσουν το δέρμα σας από τον ήλιο

Για να προστατεύσουμε το δερματάκι μας από τον καυτό και βλαβερό ήλιο μπορούμε να επιλέξουμε μια διατροφή γεμάτη από θρεπτικά συστατικά. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πώς οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό μας αποκτώντας έτσι καλύτερη άμυνα προς τον ήλιο.

Προστατέψτε το δέρμα σας με αυτούς τους φυσικούς πόρους:

1. Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που δίνουν τα λαχανικά και τα φρούτα, κυρίως τα καρότα, εξαιτίας του χρώματός τους. Ως αντιοξειδωτικό, το β-καροτένιο προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτένιο ανά ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορους καρκίνους. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορούμε να το βρούμε στις γλυκοπατάτες, στο μπρόκολο και φυσικά στα καρότα.

αντιοξειδωτικα

2. Όλοι γνωρίζουμε πως ο ήλιος είναι αυτός που μας προσφέρει απλόχερα την βιταμίνη D, αλλά μπορούμε να παίρνουμε την πολύτιμη αυτή βιταμίνη για τον οργανισμό μας από τροφές όπως αγελαδινό γάλα, αυγά, μανιτάρια, σολομό και λάδι βατόμουρου.

βιταμινη d

3. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εξασφαλίζουν ότι τα κύτταρα λειτουργούν σωστά και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν την εμφάνιση καρκινικών αλλαγών μετά την έκθεση του δέρματος σε υπεριώδεις ακτίνες. Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα καρύδια, τα φασόλια, τα μούρα και ο σολομός.

σολομος

4. Η λουτεΐνη είναι μια κίτρινη χρωστική ουσία που βοηθά στην προστασία τόσο των ματιών όσο και του δέρματος από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Υψηλή ποσότητα λουτεΐνης βρίσκουμε σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το αρακά, τα μπιζέλια και το μπρόκολο.

λουτεινη

5. Το σελήνιο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μελέτες έχουν δείξει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αλλά και στην ελαστικότητά του. Σελήνιο μπορείτε να βρείτε στα μανιτάρια, τους ηλιόσπορους, τα καρύδια Βραζιλίας και τα οστρακοειδή.

σεληνιο

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, επομένως είναι σημαντικό να το προσέχουμε και να το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Με τη σωστή διατροφή, μπορούμε φυσικά να προστατεύσουμε το δέρμα μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved