«Τικ-Τακ», ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μιλά στο Mothersblog για το νέο του βιβλίο που ξετρέλανε τα παιδιά

Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το βιβλίο «Τικ-Τακ: Ρολόγια, ώρα για μάθημα!» στην κόρη μου, η ίδια ενθουσιάστηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναζήτησα τον συγγραφέα ώστε να μάθω περισσότερα για αυτό το βιβλίο.

«Τικ-Τακ», ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μιλά στο Mothersblog για το νέο του βιβλίο που ξετρέλανε τα παιδιά
9789605721329

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μας ξεναγεί μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Mothersblog.gr, στον κόσμο του παραμυθιού. Η πρωτότυπη ιστορία που κρύβει το βιβλίο του «Τικ-Τακ: Ρολόγια, ώρα για μάθημα!», μιλά για την σημασία του χρόνου και τη σχέση του δασκάλου με τους μαθητές του.

papatheodoulou

Τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο σύγχρονους παραμυθάδες και όχι άδικα. Γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στον Πειραιά και έχει ήδη στο ενεργητικό του πάνω από είκοσι παιδικά βιβλία. Οι σπουδές του συνδυάζουν τις δύο μεγάλες αγάπες του, τις εικόνες και τις λέξεις δηλαδή, αφού σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και κινούμενο σχέδιο στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Ο χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του στο χώρο της διαφήμισης, στο γράψιμο, τη μετάφραση και την ανάγνωση των παιδικών βιβλίων.

Συνέντευξη Μαργαρίτα Νικολάου

1. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;
Η μανία μου να φτιάχνω κόσμους και ιστορίες που συμβαίνουν μέσα σε αυτούς. Μικρός τους έφτιαχνα με τα playmobil και τα lego μου, τώρα που μεγάλωσα ξαναβρίσκω τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση εκείνου του παιχνιδιού στα βιβλία για παιδιά.

2. Είναι δύσκολο να γράφει κανείς ιστορίες για παιδιά;
Αν θες να σέβεσαι και να τιμάς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το εύπλαστο της ηλικίας του κοινού σου και ταυτόχρονα βλέπεις το παιδικό βιβλίο ως μορφή τέχνης που πρέπει κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό της, τότε ναι, είναι πάρα πολύ δύσκολο.

3. Διαβάζοντας την ιστορία του βιβλίου «Tικ-Τακ» στην κόρη μου, μου ζήτησε να σας κάνω μερικές ερωτήσεις εκ μέρους της. Α) Πώς σκεφτήκατε αυτή την ιστορία; Β) Γιατί επιλέξατε τα ρολόγια ως χαρακτήρες;
Ήθελα πάντα να γράψω μια ιστορία για την ώρα. Όχι όμως για να μαθαίνουν τα παιδιά να διαβάζουν τους δείκτες του ρολογιού, αλλά για να ανακαλύψουν τις έννοιες του χρόνου, πώς περνάει αργά ή γρήγορα, πως δεν γυρίζει πίσω...
Και τα ρολόγια ως χαρακτήρες μοιάζουν πολύ με τα παιδιά στο σχολείο. Ένας δάσκαλος προσπαθεί να τους βάλει σε ένα πρόγραμμα κι εκείνα είναι “στον κόσμο τους”. Και όπως μου λένε συχνά οι δάσκαλοι για τους μαθητές τους, αυτός ο “κόσμος τους” πολλές φορές είναι πολύ πιο ωραίος, πιο ενδιαφέρων, πιο απροσδόκητος και πιο αληθινός.

4. Τι ζητούν ή τι έχουν ανάγκη τα παιδιά στις μέρες μας;
Ζητούν ό,τι όλα τα παιδιά σε όλες τις εποχές. Αγάπη, τροφή, υγεία, ασφάλεια, παιχνίδι, ανακάλυψη. Και νομίζω ειδικά στις μέρες μας έχουν ανάγκη να γίνουν προτεραιότητα. Να εστιάσουμε στα παιδιά θύματα του πολέμου, στα παιδιά που στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, στα παιδιά που δουλεύουν, στα παιδιά που βασανίζονται.

5. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
Από μια εικόνα, μια λέξη, μια ιστορία που θα ακούσω και συχνά από την επικαιρότητα, στην οποία τα παιδιά καλούνται να “κολυμπήσουν” πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι που πασχίζουμε να τα προστατεύουμε.

6. Από όλα τα βιβλία που έχετε γράψει, πιο είναι το αγαπημένο σας και γιατί;
Παλιά έλεγα την «Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο». Μετά έλεγα δύο αγαπημένα και έβαζα και τους «καλούς και τους κακούς πειρατές». Τώρα έχουν γίνει πολλά και δεν μπορώ να διαλέξω εύκολα. Να σας πω αγαπημένο μου άλλου; «Το παραμύθι με τα χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

7. Για εσάς τα παραμύθια πρέπει να έχουν ένα ευτυχισμένο τέλος. Ναι ή όχι και γιατί;
Ευτυχισμένο ή λυπητερό θα πρέπει να είναι ανοιχτό, να αφήνει στα παιδιά το περιθώριο να δράσουν. Είτε γιατί εμπνεύστηκαν από το καλό τέλος είτε γιατί εμπνεύστηκαν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το άσχημο. Η όποια απαισιοδοξία μας πρέπει να φροντίζουμε να μην κλείνει καμία πόρτα στα παιδιά. Το μέλλον είναι ολόδικό τους και πρέπει να τους εμπνέουμε την όρεξη να το φτιάξουν λίγο καλύτερο. Και την απαραίτητη γενναιότητα. Γράφει ο Σικελιανός: Εμέ, λεχώνα η μάνα μου, / στην μπόρα τη μαρτιάτικη / που ΄χε τα ουράνια ανοίξει, / εσκώθη και με πήρε στην αγκάλη της / τον πρώτο κεραυνό για να μου δείξει!

8. Έχετε στα μελλοντικά σας σχέδια την συγγραφή ενός νέου παιδικού βιβλίου; Και αν ναι, ποιος θα είναι ο καινούριος ήρωας;
Ένα μικρό κορίτσι που ενθουσιάζεται και απογοητεύεται εξίσου εύκολα. Αλλά δεν αποκαλύπτω περισσότερα.

* Ό Αντώνης Παπαθεοδούλου θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Τικ-Τακ: Ρολόγια, ώρα για μάθημα!» στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 12:00.

Invitation TikTak 01

* Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στις εκδόσεις Ίκαρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved