Οι ακατάλληλες ιστοσελίδες που ελκύουν τους ανήλικους από την Ελλάδα

Οι ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενηλίκους είναι αυτές μεταξύ των sites με ακατάλληλο περιεχόμενο που ελκύουν περισσότερο τους ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου από την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μονάδα Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο της ψηφιακής ασφάλειας.

Οι ακατάλληλες ιστοσελίδες που ελκύουν τους ανήλικους από την Ελλάδα

Από τον Δημήτρη Μαλλά

Η Kaspersky Lab δημοσιοποίησε τα στοιχεία μίας έρευνας σχετικά με το σε ποιες χώρες τα παιδιά επιδεικνύουν την πιο επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Με βάση τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μονάδα Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab, η έρευνα καταδεικνύει ότι τις περισσότερες απόπειρες για επίσκεψη σε επικίνδυνες ιστοσελίδες από ανήλικους χρήστες καταγράφηκαν στο Ισραήλ (775 απόπειρες), ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο (460), τις ΗΠΑ (352), τη Σουηδία (345 ) και τον Καναδά (302). Η Ελλάδα βρέθηκε στην 29η θέση με 92 καταγεγραμμένες απόπειρες.

Η εν λόγω έρευνα καλύπτει την περίοδο από Δεκέμβριο 2015 μέχρι και Νοέμβριο 2016 και περιλαμβάνει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα ενεργοποιημένα προγράμματα ασφαλείας και Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab, σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows και Mac OS X. Τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν βάσει του αριθμού που καταγράφει τις απόπειρες επίσκεψης ιστοσελίδων που εμπίπτουν στις επτά προεπιλεγμένες κατηγορίες (περιεχόμενο για ενηλίκους, αλκοόλ, καπνικά προϊόντα, ναρκωτικές ουσίες, ακατάλληλη γλώσσα, τυχερά παιχνίδια και στοιχηματισμός, λαχεία και κληρώσεις, λογισμικά, ήχος, βίντεο, βία, όπλα, εκρηκτικά και πυροτεχνήματα) που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες για τα παιδιά από τους ειδικούς της Kaspersky Lab.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι παιδιά από την Ιαπωνία είναι πιθανότερο να προσπαθήσουν να επισκεφθούν ιστοσελίδες που ανήκουν στην κατηγορία «Περιεχόμενο για ενηλίκους» (39 προσπάθειες) και «Λογισμικό, ήχος, βίντεο» (104) – η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει ιστοσελίδες με μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο. Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το δεδομένο ότι οι νεαροί Ιταλοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τα τυχερά παιχνίδια (3,6 απόπειρες), ενώ η νεολαία της Πορτογαλίας επισκέπτεται συχνότερα ιστόπους που χρησιμοποιούν χυδαία γλώσσα (60 απόπειρες). Τα παιδιά από το Ισραήλ έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ιστοσελίδες που προωθούν το αλκοόλ, τα καπνικά προϊόντα και/ή τα ναρκωτικά (687 απόπειρες ανά χρήστη), αλλά και τα όπλα (3,8), ενώ οι περισσότερες προσπάθειες επίσκεψης σε ιστοσελίδες με βίαιο περιεχομένο (1,8) έγιναν από νεαρά άτομα στις ΗΠΑ.

Τα παιδιά στην Ελλάδα έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους (14 απόπειρες ανά χρήστη), ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες δε σημειώθηκε κάποιος αξιοσημείωτος αριθμός από απόπειρες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι απόπειρες δεν είναι πάντα σκόπιμες. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να καταλήξουν σε αυτές τις ιστοσελίδες κλικάροντας κατά λάθος ένα banner ή ένα σύνδεσμο που έχει κοινοποιηθεί από κάποιον άλλο χρήστη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved