Γιώργος Χατζηπιερής: Ο δημιουργός του «Τεμπέλη Δράκου», μιλά αποκλειστικά στο Mothersblog

Και ποιο παιδί δεν γνωρίζει το ελεφαντάκι που τρώει εφτά κασόνια μακαρόνια και το δέντρο που πάνω του φωλιάζουν αστακοί και καλαμάρια.

Γιώργος Χατζηπιερής: Ο δημιουργός του «Τεμπέλη Δράκου», μιλά αποκλειστικά στο Mothersblog

Ο Γιώργος Χατζηπιερής, είναι υπεύθυνος για όλα αυτά τα τραγούδια που μέσα από τον «Τεμπέλη Δράκο», από το 2005, κρατούν συντροφιά και ταξιδεύουν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς, γνωρίζοντας υπέροχα ζώα με διαφορετικές ιστορίες! Δικηγόρος στο επάγγελμα, ζει στη Λευκωσία με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του. Η νέα του αυτή δισκογραφική δουλειά είναι ένα καινούριο έργο, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος που δημιουργήθηκε με όρεξη και φρεσκάδα.

 MG 9576 3

Ο Γιώργος Χατζηπιερής, φροντίζει το μουσικό υπόστρωμα να βασίζεται σε ποικιλία από Ελληνικούς ρυθμούς ντυμένους με παιχνιδιάρικη διάθεση για να μπορούν οι νέες γενιές να τους κάνουν δικούς τους και να τους μεταφέρουν παρακάτω. Οι στίχοι είναι προσεγμένοι και δημιουργούν ζωντανές εικόνες χωρίς φλυαρίες, χωρίς διδακτισμούς μιλώντας στα παιδιά-ακροατές ως ίσον προς ίσον. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παράλληλο σύμπαν φτιαγμένο με ποιότητα και ευαισθησία μέσα στο οποίο τα παιδιά και όσοι νοιώθουν ακόμη παιδιά θα ταξιδέψουν και θα φωτίσουν την μουντή τους καθημερινότητα με χρώμα, φαντασία, ρυθμό και χιούμορ.

Το Mothersblog.gr με αφορμή το τρίτο cd του «Τεμπέλη Δράκου», θέλησε να γνωρίσει περισσότερο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτόν.

Ta taxidia tou Tempeli Drakou cover 3

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

1. Πώς εμπνευστήκατε τον «Τεμπέλη Δράκο»;
Αν ξέραμε πως μας έρχεται η έμπνευση θα φτιάχναμε εργοστάσιο και θα την πωλούσαμε σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων. Ο Τεμπέλης Δράκος ήρθε και μου κτύπησε την πόρτα μια μέρα και δεν λέει να με αποχωριστεί για δέκα και βάλε χρόνια.

2. Γιατί ονομάσατε τον δράκο σας «Τεμπέλη» και όχι «Χαρούμενο», «Γελαστό» ή «Σκανταλιάρη»;
Τα επίθετα “χαρούμενος” , “γελαστός”, “σκανταλιάρης” αφαιρούν από τον δράκο τα “δρακώδη" του χαρακτηριστικά και τον υποτιμούν ως πλάσμα. Ενώ ως τεμπέλης, ο δράκος παραμένει ένας αξιοπρεπέστατος δράκος που τον φοβούνται και τον τρέμουν όλοι. Κι είναι δικιά του απόφαση αντί να τρώει τους επισκέπτες του, να ανάβει το τζάκι με τις φωτιές που βγάζει απ' τα ρουθούνια του, να ψήνει καφέδες και να λέει τις ιστορίες του.

{youtube}SX-Nt_QIU4E{/youtube}

3. Είναι εύκολο ή δύσκολο να γράφει κανείς τραγούδια για παιδιά;
Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το να γράφεις για ενήλικες. Κατ΄αρχήν πρέπει να είσαι γνήσιος και αληθινός. Πρέπει επίσης να μιλάς στα παιδιά ως ίσος προς ίσον, χωρίς διδακτισμούς και αισθήματα υπεροχής - επιβολής. Για αυτό επιβάλλεται να καλλιεργείς και να είσαι σε επαφή με την αθώα περιοχή του εαυτού σου. Η θεματολογία πρέπει να μπορεί να κεντρίσει. Με φαντασία, ανατροπές, χιούμορ και ταυτόχρονα απλή και συμμαζεμένη γλώσσα. Η μουσική πρέπει να δένει με τον στίχο και να τον φωτίζει. Κι όλα πρέπει να διέπονται από μια θετική αύρα και να γίνονται με ενθουσιασμό. Τα παιδικά ερεθίσματα καταγράφονται ανεξίτηλα στην μνήμη και είναι πολύ βαρύ φορτίο το να κρατάς την γραφίδα.

4. Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να αγαπούν αυτά τα τραγούδια;
Καλύτερα να ρωτήσουμε τα ίδια τα παιδιά για αυτό. Εμένα ο ρόλος μου σταματά στο να αφοσιωθώ στο υλικό μου και να κάνω το καλύτερο δυνατό.

5. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι τραγουδιστές του «Τεμπέλη Δράκου»;
Τόσο οι τραγουδιστές όσο και οι υπόλοιποι συντελεστές (ενορχηστρωτής, μουσικοί, ηχολήπτες, ξενοδόχοι, καφετζήδες....) επιλέγηκαν γιατί υπηρετούν με συνέπεια και σεμνότητα το αντικείμενό τους και είναι άνθρωποι με καλή ψυχή και θετική διάθεση. Από κει και πέρα το ποιος θα πει το κάθε τραγούδι το αποφασίζει το ίδιο το τραγούδι μετά από απανωτές συνεδριάσεις με τον συνθέτη.

6. Περιμένατε να αγαπήσουν τόσο πολύ τα τραγούδια σας τα παιδιά;
Όταν δημιουργείς έχεις μια κρυφή λαχτάρα να δεις το έργο σου να απλώνεται στον κόσμο και όταν αυτό γίνεται πραγματικότητα τότε το καμαρώνεις με τον τρόπο που καμαρώνει ένας γονιός το παιδί του. Η μεγάλη επιτυχία του Τεμπέλη Δράκου με γέμισε χαρά αλλά ήταν και το κίνητρο για να υπάρχει συνέχεια.

{youtube}G_f4xQC4gkA{/youtube}

7. Τι κοινό μπορεί να έχει ένας «Δικηγόρος» με έναν συνθέτη παιδικών τραγουδιών;
Μπορεί να είναι το ένα και το αυτό πρόσωπο. Είμαστε ως άνθρωποι πολυσχιδείς προσωπικότητες, μπορούμε να ασχολούμαστε με πολλά και αντιφατικά. Το κόλπο είναι να κάνεις ότι κάνεις με αγάπη και μεράκι.

8. Εμπνέεστε από τα παιδιά σας; Σας κρίνουν; Σας λένε ιδέες;
Έχω δύο κορίτσια 17 κα 9 ετών. Και βεβαίως βιώνουμε μαζί την δημιουργία των τραγουδιών. Μερικά τραγούδια προέκυψαν μέσα από τη σχέση μου μαζί τους όπως το "γυάλινη μικρή κουκλίτσα” και “για τον πατέρα”. Άλλα προέκυψαν από γεγονότα που βιώσαμε μαζί. Για παράδειγμα ένα βράδυ που φεύγαμε από το σπίτι της γιαγιάς μου είπε η Κατερίνα “δες τα αστέρια στον ουρανό είναι σαν να έχουν πάρτυ”. Και της είπα “να φέρουμε και μια τούρτα και μια ορχήστρα και να κάνουμε μεγάλη γιορτή”. Κάπως έτσι προέκυψε η γιορτή των αστεριών. Οι κόρες μου είναι και οι καλύτεροι κριτές του υλικού. Η δε μικρή που ασχολείται με την μουσική κάνει φοβερά εύστοχες παρατηρήσεις. Γενικά στο στάδιο της παραγωγής υπάρχει ένα μοίρασμα και ένα δέσιμο με το υλικό. Στο στάδιο της δημιουργίας προτιμώ να είμαι απομονωμένος και σε βαθιά επικοινωνία με τον δικό μου εσωτερικό κόσμο.

9. Τι λείπει από τα σημερινά παιδιά;
Αυτό που πιστεύω πως λείπει περισσότερο από όλα είναι ο σεβασμός από τους μεγάλους. Υποτιμάμε τα παιδιά και τις ικανότητές τους να νοιώσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν. Τα πνίγουμε στις δικές μας φοβίες και τις ανασφάλειες. Τα παιδιά θέλουν να μοιράζονται αληθινές στιγμές μαζί μας και όχι να έχουν δίπλα τους γονείς που επιτελούν την αγγαρεία της φύλαξης. Κατά δεύτερο λόγο στα σύγχρονα παιδιά λείπει η επαφή με τη φύση που είναι το μεγαλύτερο σχολείο και το καλύτερο παιγνίδι.

10. Γιατί τα παιδιά θα πρέπει να ακούσουν τα τραγούδια του «Τεμπέλη Δράκου»;
Δεν πρέπει σώνει και καλά να ακούσουν τα τραγούδια του Τεμπέλη Δράκου. Τα παιδιά όμως που θα τα ακούσουν θα έρθουν σε επαφή με ένα υλικό φροντισμένο. Με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις από τον μόνιμό μου συνεργάτη τον Μάριο Τακούσιη. Με ορχήστρες που αποτελούνται από φυσικά όργανα, παιγμένα από καταξιωμένους μουσικούς. Με παραδοσιακούς ρυθμούς (χασάπικα, ζειπέκικα, απτάλικα, καρτσιλαμάδες, καλαματιανούς) σε αρκετά από τα τραγούδια που μεταφέρουν την παράδοση στις επόμενες γενιές ως βίωμα και όχι ως βαρετό φολκλόρ. Με υπέροχες φωνές που μιλούν κατ’ ευθείαν στη ψυχή. Και τέλος με μια ποικιλία θεμάτων που έχει χιούμορ, ανατροπές και πλάκα και που μπορούν να μοιράζονται ταυτόχρονα οι γονείς με τα παιδιά.

{youtube}4I_vf918O0s{/youtube}

11. Σκέφτεστε ένα come back με κάποιο 4ο cd του «Τεμπέλη Δράκου»;
Μα τότε ο Δράκος δεν θα ήταν Τεμπέλης αλλά πολύ παραγωγικός. Ας τον αφήσουμε προς το παρόν να τεμπελιάσει κανά δυο χρόνια και μετά βλέπουμε....

Στο νέο αυτό cd τα παιδιά θα γνωρίσουν έναν αχινό που ερωτεύτηκε ένα κοράλλι σε ένα θαλασσινό λαβ στόρυ, ένα μαθητή που πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος στην τάξη αλλά στην ουσία δεν ξέρει πόσο κάνουν 2+2 και νομίζει ότι η κανέλλα γίνεται από τα πίτουρα και ένα αστεράκι που τριγυρνούσε μοναχό και λυπημένο στου γαλαξία τον λευκό τον ποταμό μέχρι που γνώρισε ένα παιδάκι στη γη!

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν 12 καινούργια τραγούδια και 3 ορχηστρικά, σε δικούς του στίχους και μουσική, όλα δοσμένα με χιούμορ, φαντασία και ρυθμό με τις εξαίρετες ενορχηστώσεις του Μάριου Τακούσιη.

Έχουν παίξει εξαιρετικοί μουσικοί ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν γνωστοί και αγαπημένοι ερμηνευτές:
Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Δώρος Δημοσθένους, Απόστολος Ρίζος, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, και το συγκρότημα Monsieur Doumani.
Συμμετέχει η πολυβραβευμένη χορωδία Rosarte υπό την διεύθυνση της Ρόζυ Μαστροσάββα και η χορωδία του Α’ Δημοτικού Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογιώργη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved