Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

Οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στη Γερμανία που σημειώθηκαν την Πρωτοχρονιά, επανέφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη θεσμοθέτησης μίας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών σε δημόσιους χώρους απασχόλησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Corina Crețu με τη στήριξη μερίδας ευρωβουλευτών ζήτησαν από κοινού, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρεση και προσαγωγή των υπευθύνων, ανεξαρτήτως καταγωγής και φυλής, των περιστατικών που σημειώθηκαν εναντίον των γυναικών όχι μόνο στην Κολωνία αλλά και στην Αυστρία, την Ελβετία και την Φινλανδία.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές, ωστόσο, υπογράμμισαν ότι το φαινόμενο της άσκησης βίας κατά των γυναικών δεν είναι καινούργιο στην Ευρώπη και δεν ευθύνονται για αυτό μόνο οι ξένοι.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την έκκλησή τους για την παρουσίαση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Την ίδια έκκληση απηύθυναν και το 2014. Επεσήμαναν ότι έχει συντελεστεί πολύ μικρή πρόοδος στον τομέα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το συντομότερο το δυνατόν (16 από τα 28 κράτη μέλη δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει).

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών μέσω της εκπαίδευσης και του σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών από όλους, ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2014 το Κοινοβούλιο υπερψήφισε μία νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει μια στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Τον Μάιο του 2014, η προηγούμενη Επιτροπή απάντησε ότι δεν έκρινε σκόπιμο να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ, δηλαδή 62 εκατομμύρια γυναίκες, έχουν υποστεί σωματική ή /και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.

Η βία κατά των γυναικών πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.

Photo by AFP

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved