«Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία»: Η Μαρία Καριωτάκη μιλά στο mothersblog για το μουσικό βιβλίο της

Η Μαρία Καριωτάκη είναι 27 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Freie Universität στο Βερολίνο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Παιδικό Βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία»: Η Μαρία Καριωτάκη μιλά στο mothersblog για το μουσικό βιβλίο της

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

Το 2013 τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με έπαινο στην κατηγορία παιδικής ποίησης. Εργάζεται ως δασκάλα στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών, θεατρικών έργων, ποιημάτων και τραγουδιών. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με μουσικό CD «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία» από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, στο οποίο συνεργάζεται με αξιόλογους μουσικούς όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης και Γιάννης Σαββιδάκης καθώς και με την παιδική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

- Πώς προέκυψε η «Κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία;», ήταν όνειρό σας να γράψετε παιδικό βιβλίο;
Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι εγώ θα έγραφα βιβλίο. Βέβαια, έγραφα τραγούδια και ποιήματα με μεγάλη ευκολία από πολύ μικρή. Στα 22 μου έγινα δασκάλα και αυτό συνέχισα να κάνω παίρνοντας έμπνευση από την αλληλεπίδρασή μου με τα παιδιά στο σχολείο. Καθετί που απαιτεί αποστήθιση το κάνω τραγουδάκι, γράφουμε ακόμα και τώρα με τους μαθητές μου. Κάπως έτσι δυο χρόνια μετά είχα μια ωραία συλλογή από στίχους, ανάμεσά τους και οι στίχοι της ορθογραφίας. Επειδή ήξερα ότι η εκμάθηση της ορθογραφίας είναι ένας βραχνάς για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς αποφάσισα να μοιραστώ την ιδέα της μουσικής ορθογραφίας βγάζοντας ένα βιβλίο.

Έτσι έγραψα κι ένα εγχειρίδιο με δραστηριότητες για την τάξη που διατίθεται ελεύθερα σε ηλεκτρονική μορφή στο Blog της κυρίας Σιντορέ (www.kiriasidore.blogspot.gr). Πρόκειται για δραστηριότητες θεάτρου, εικαστικών, δημιουργικής γραφής... όλες για να περνάνε ωραία τα παιδιά μέσα στην τάξη ενώ μαθαίνουν ορθογραφία!

-Ταυτίζετε τον εαυτό σας με την Κυρία Σιντορέ; Δεδομένου ότι μοιάζετε με την ηρωίδα του παραμυθιού σας;
Οι εικόνες της κυρίας Σιντορέ όντως μοιάζουν με εμένα. Όταν ρώτησα την εικονογράφο γιατί την έκανε έτσι μου είπε: «Αφού εσύ είσαι η κυρία Σιντορέ!». Στην αρχή ένιωσα άβολα, όσο περνάει ο καιρός όμως, βλέπω ότι χωρίς να το συνειδητοποιήσω όντως έβαλα στοιχεία του εαυτού μου στην κυρία Σιντορέ. Ο συγγραφέας καταθέτει κομμάτια από την ψυχή του στα κείμενά του, είτε το θέλει, είτε όχι, αυτό έκανα κι εγώ! Πλέον ακολουθώ κι εγώ το παράδειγμα της κυρίας Σιντορέ που όπως γράφω στο βιβλίο «...γυρνάει τη Ελλάδα και καταπολεμά την ανορθογραφία και τη μαθητική ανία», το ίδιο κάνω κι εγώ μέσα από το βιβλίο.

- Ποια είναι η αντίδραση των παιδιών όταν ακούνε τα τραγούδια σας;
Με ευχαριστεί πολύ να βλέπω παιδιά που λατρεύουν τα τραγούδια της ορθογραφίας και να ακούω από τις δασκάλες και τις μαμάδες πόσο χρήσιμο είναι για εκείνες το βιβλίο μου. Τη λέξη «λατρεύουν» δεν την είπα τυχαία, μου έχουν πει μαμάδες ότι τα παιδιά τους δεν σηκώνονται απ' το κρεβάτι το πρωί αν δεν ακούσουν κάποιο απ' τα τραγούδια της κυρίας Σιντορέ και για μωράκια που μόνο με αυτά χορεύουν και τρώνε. Με όλα αυτά νιώθω πολύ ευτυχισμένη γιατί ξέρω πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη μουσική ποιότητα που υπάρχει σε αυτά τα τραγούδια και ανταποδίδουν την αγάπη και το μεράκι που καταθέσαμε.

- Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε και πώς μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί το βιβλίο σας;
Υπάρχουν παιδιά που μαθαίνουν την ορθογραφία φυσικά κι αβίαστα, αυτά τα παιδιά είναι αξιοθαύμαστα και ελάχιστα. Όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια εξάσκησης, από τα έξι έως και τα 12 ή 13, σ' αυτά τα παιδιά απευθύνεται η μουσική ορθογραφία, αν και θεωρώ ότι θα την εκτιμούσαν περισσότερο παιδιά από 3 έως 8 που είναι πιο ανοιχτά σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η μουσική ορθογραφία κάνει μια πιεστική και ανιαρή διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι, έτσι διώχνει την ανία και μετατρέπει το «πρόβλημα» των παιδιών σε μια ευκαιρία για διασκέδαση.

- Το παιδικό σας βιβλίο συνοδεύεται από ένα μουσικό cd. Η μελοποίηση ήταν από την αρχή στα σχέδιά σας ή ήρθε αργότερα;
Τα τραγούδια της ορθογραφίας γράφτηκαν με τους μαθητές μου και φυσικά τα τραγουδούσαμε συνέχεια με έναν δικό μας αυτοσχέδιο ρυθμό. Όταν αποφάσισα να βγάλω το CD αναζήτησα και βρήκα το κατάλληλο άτομο, το Δημήτρη Βασμαρή. Οι γνώσεις του στη μουσική και το ταλέντο του στη σύνθεση ήταν αυτό που χρειαζόμουν. Αν ακούσετε το CD θα δείτε ότι όλα τα τραγούδια έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική και ποιότητα, κανένα δε μοιάζει με τα άλλα και έχουν κάτι που σου μένει. Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα και γι' αυτό ευχαριστώ πολύ τον κύριο Βασμαρή.

- Ένα παιδί αποστηθίζει καλύτερα ένα τραγούδι παρά έναν απλό και μονόχνοτο κανόνα. Αυτό θέλατε να πετύχετε;
Φυσικά. Όπως γράφω και στο βιβλίο, η μουσική τρυπώνει από τα αυτιά και φτάνει κατευθείαν στο μυαλό. Είναι μια από τις μαγικές ιδιότητες της μουσικής, μια άλλη είναι ότι τα παιδιά την απολαμβάνουν και την αγαπούν. Έτσι ο συνδυασμός της με την ορθογραφία μας ωφελεί πολλαπλά. Τα παιδιά μπορούν πια να ακούν στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη διασκέδασή τους τα τραγούδια της ορθογραφίας, που είναι και ιδιαίτερα ρυθμικά, και ταυτόχρονα να καλλιεργούν μια χρήσιμη δεξιότητα. Με άλλα λόγια τα τραγούδια της ορθογραφίας «φυτεύουν» στο μυαλό των παιδιών το σπόρο της γνώσης από νηπιακή ακόμα ηλικία.

Θα χρειαστεί βέβαια προσπάθεια και χρόνος μέχρι να κατακτηθεί η σύνθετη σκέψη και η ωριμότητα μυαλού που χρειάζεται για να εφαρμόσει το παιδί όλους τους κανόνες. Συνεπώς, οι στίχοι δε διδάσκουν αυτόματα την ορθογραφία, είναι το μέσο αλλά χρειάζεται και η κινητήρια δύναμη.

- Στο cd ακούμε γνώριμες φωνές όπως του Γιάννη Ζουγανέλη και του Γιάννη Σαββιδάκη, πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Νιώθω πολύ υπερήφανη γι' αυτές τις συνεργασίες. Η αλήθεια είναι ότι όταν ζεις εκτός Αθήνας είναι δύσκολο να προσεγγίσεις τέτοιους καλλιτέχνες. Είχα συμπάθεια και για τους δύο και πίστευα πως η ιδιοσυγκρασία τους ταιριάζει με αυτό που προσπαθούσα να δημιουργήσω. Με λίγη προσπάθεια κατάφερα να έρθω σε επαφή μαζί τους και δέχτηκαν με χαρά να πάρουν μέρος στο CD, αρχικά γιατί έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς τα παιδιά κι επειδή, όπως μου είπαν, εκτίμησαν τη δουλειά που ετοιμάζαμε και την εκπαιδευτική της αξία. Γενικότερα, νιώθω πολύ τυχερή για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, είναι πολλοί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, απολαύσαμε τη διαδικασία και γι' αυτό το βιβλίο ξεχειλίζει από αγάπη που οι μικροί μας αναγνώστες την αντιλαμβάνονται και την εισπράττουν. (δείτε όλους τους συντελεστές εδώ)

- Το βιβλίο σας έγινε και μιούζικαλ, πείτε μας λίγα λόγια γι' αυτό;
Πράγματι, το καλοκαίρι που μας πέρασε κάναμε τρεις παραστάσεις στο Ηράκλειο με την ιστορία και τα τραγούδια του βιβλίου σε μορφή μιούζικαλ. Ενώσαμε το ταλέντο και την όρεξη 120 ανθρώπων για να εκφράσουμε τη χαρά της μάθησης πάνω στη σκηνή. Η μουσική παίχτηκε ζωντανά από 60 μουσικούς της φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου, τραγούδησαν δύο παιδικές χορωδίες, υπήρχε χορός τραγούδι και θέατρο, όλα αυτά με θέμα την ορθογραφία. Μας παρακολούθησαν περίπου 4.000 θεατές από τους οποίους ακούσαμε πολύ θετικές εντυπώσεις! Όπως αντιλαμβάνεστε τα παιδιά που είδαν αυτήν την παράσταση πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά και, θέλοντας και μη, απέκτησαν μια θετική στάση προς την ορθογραφία, κι αυτός ήταν κι ο στόχος μας. Μακάρι να καταφέρουμε να παίξουμε την παράστασή μας και σε άλλες πόλεις!

- Να περιμένουμε κάτι καινούριο από εσάς;
Μπορείτε να δείτε πολλά καινούρια από εμένα στο Blog που αναφέρω πιο πάνω. Η δημιουργικότητα είναι για μένα τρόπος ζωής και αυτό το εκφράζω σίγουρα και στη δουλειά μου, άλλωστε θεωρώ πως οι δάσκαλοι είναι εξ ορισμού και δημιουργοί. Μακάρι κάποια στιγμή να καταφέρω να εκδώσω και κάτι άλλο από τις δημιουργίες μου!

Δείτε ένα απόσπασμα από το μιούζικαλ της «Κυρίας Σιντορέ»

{youtube}oD21cZBiQJU{/youtube}

Για περισσότερες δραστηριότητες και ενημερώσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το blog www.kiriasidore.blogspot.gr και facebook page

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved