Η συγγραφέας του βιβλίου, «Μαμά, θα με θηλάσεις;» Ελένη Βαλαβάνη, μιλά αποκλειστικά στο Mothersblog!

Η Ελένη Βαλαβάνη γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1980 και ζει στη Λέσβο. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Τον Βασίλη που είναι 4,5 ετών και τη Σοφία που είναι 3 ετών! Από την ημέρα που έγινε μητέρα, ανακάλυψε το θησαυρό της μητρότητας και ξεκίνησε να σημειώνει τις εμπειρίες της από καινούρια πράγματα που ανακάλυπτε καθημερινά μέσα από τα παιδιά της, μεταξύ άλλων και του θηλασμού, τον οποίο αγάπησε και προωθεί με όλη της τη δύναμη.

Η συγγραφέας του βιβλίου, «Μαμά, θα με θηλάσεις;» Ελένη Βαλαβάνη, μιλά αποκλειστικά στο Mothersblog!

Το βιβλίο «Μαμά θα με θηλάσεις;», θα το βρείτε από τις Εκδόσεις Captain Book και είναι το μοναδικό βιβλίο που περιέχει δώρο ένα ημερολόγιο θηλασμού!

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

1) Τι σας έκανε να εμπνευστείτε το βιβλίο σας;
Τα παιδιά μου, ο Βασίλης και η Σοφία μου! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση για μία μητέρα, από τα παιδιά της! Ήθελα να δημιουργήσω κάτι, που να μπορούν να το κρατήσουν τα παιδιά μου στα χέρια τους όταν θα μεγαλώσουν και να λένε, με περηφάνια ελπίζω, αυτό το έγραψε η μαμά μας για εμάς!

2) Πώς ξεκινήσατε να το γράφετε;
Μόλις γέννησα τον γιο μου, έκανα απίστευτη προσπάθεια για να καταφέρω να θηλάσω. Δε γνώριζα πολλά βασικά πράγματα, που αν τα γνώριζα ο θηλασμός θα ήταν πολύ πιο εύκολος, αλλά δεν είχα και την απαιτούμενη υποστήριξη. Μόνο ο σύζυγος μου με βοηθούσε πολύ ψυχολογικά, γιατί πίστευε κι εκείνος πολύ στον θηλασμό. Το γάλα μου δεν ήταν αρκετό, ο γιος μου δεν έπαιρνε πολύ βάρος και προσπαθώντας να καταλάβω αν έκανα κάτι λάθος, άρχισα να σημειώνω κάθε πότε τον τάιζα, πόσο γάλα έβγαζα με το θήλαστρο, κλπ.

Μαζί με αυτά σημείωνα και τα συναισθήματα που μου δημιουργούσαν ορισμένες καταστάσεις, καθώς επίσης και γεγονότα που συνέβαιναν και μου έκαναν εντύπωση ή τα θεωρούσα σημαντικά. Το ίδιο, αλλά σε τελείως άλλο επίπεδο, συνέβη και όταν γέννησα την κόρη μου. Ήμουν πια μία «έμπειρη» μαμά, τουλάχιστον στο θέμα του θηλασμού, και ανατρέχοντας σε παλιότερες σημειώσεις γελούσα με αυτά που «είχα τραβήξει» και σημείωνα τις διαφορές που ανακάλυπτα.

Συγχρόνως κατάφερα να βοηθήσω και κάποιες φίλες μου να τα βγάλουν πέρα και να καταφέρουν να θηλάσουν και κάποια στιγμή αποφάσισα όλη αυτή τη μικρή εμπειρία να τη μεταφέρω και σε άλλες μητέρες. Ένιωσα ότι έχω το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να μοιραστώ με τις νέες μανούλες τις εμπειρίες μου, τα λάθη μου, τις αγωνίες μου, τις χαρές μου και να βοηθήσω, αν αυτό είναι δυνατόν, έστω και μία νέα μητέρα να θηλάσει. Είναι πολύ σημαντικό, για να καταφέρει μία μητέρα να θηλάσει να γνωρίζει τι ακριβώς είναι ο θηλασμός, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, ακολουθώντας πρακτικές συμβουλές.

3) Πώς σκεφτήκατε να συμπεριλάβετε και ένα ημερολόγιο θηλασμού;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όταν γεννήθηκε ο Βασίλης μου, δυσκολεύτηκα πολύ μέχρι να εγκαταστήσω το γάλα μου. Κρατούσα σημειώσεις για τα πάντα, σημειώσεις που με βοήθησαν να καταλάβω τι συμβαίνει με το γάλα μου και πώς μπορώ να το αυξήσω. Με βοήθησε να καταλάβω για παράδειγμα, ότι λίγη ώρα μετά το φαγητό μου το γάλα μου ήταν πολύ περισσότερο και ο μικρός μου ένιωθε ικανοποίηση. Ίσως ακουστεί παράλογο, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι για να παράγω γάλα, πρέπει και να τρώω! Αυτό, μία νέα μητέρα, πολλές φορές το ξεχνάει. Είναι τόσο κουρασμένη που δε τρώει όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παραχθεί επαρκής ποσότητα γάλακτος, τόση ώστε να ικανοποιήσει το μωρό της. Το ημερολόγιο αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, για τις πρώτες μέρες του θηλασμού, μέχρι να νιώσει η νέα μητέρα ότι όλα πάνε καλά, να νιώσει ασφάλεια. Εκτός όμως από ημερολόγιο, είναι και ένα μικρό λεύκωμα θηλασμού, όπου η νέα μητέρα μπορεί να σημειώσει συναισθήματα, αστείες, δύσκολες, αλλά και τρυφερές καταστάσεις που της συνέβησαν στην αρχή του θηλασμού, να βάλει μία φωτογραφία του παιδιού της την ώρα που το θηλάζει. Ένα πολύ όμορφο δώρο για να χαρίσει στο παιδί της, όταν εκείνο μεγαλώσει!

4) Ποια η γνώμη σας για το δημόσιο θηλασμό; Δεδομένου ότι δεν αναφέρετε κάτι στο βιβλίο;
Κι όμως αναφέρω! Ίσως όχι εκτενώς, γιατί απλά δε το θεωρώ απαραίτητο να αναφερθώ στον δημόσιο θηλασμό. Είναι κάτι που το θεωρώ δεδομένο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της μητέρας και του παιδιού! Η μητέρα που θηλάζει, δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της και να μείνει στο σπίτι, αντιθέτως πρέπει να συμπεριλάβει τον θηλασμό στη καθημερινότητα της. Κάνει κάτι μοναδικό και δε χρειάζεται να κρύβεται. Αν νιώθει ότι θέλει να θηλάσει δημόσια μπορεί να το κάνει, είναι δική της επιλογή. Θα ήθελα όμως να συμβουλέψω τις νέες μητέρες, κάτι που αναφέρω και στο βιβλίο, ότι ο δημόσιος θηλασμός πρέπει να γίνεται διακριτικά και με ευπρέπεια, ώστε να προστατευτεί πρώτα απ' όλα η ίδια η μητέρα. Είναι θέμα καλής συμπεριφοράς και αν γίνει με τον σωστό τρόπο, με σεβασμό και διακριτικότητα, τότε θα παραμείνει μία πολύ όμορφη εικόνα και δε θα ενοχλήσει κανέναν.

5) Το βιβλίο εκφράζει απόλυτα την κάθε γυναίκα. Πείτε μας λίγα λογία για το βιβλίο και τι απαντήσεις μπορεί να βρει μια μανούλα μέσα σε αυτό;
Καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Είναι ένα βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο έγραψα με πάρα πολύ αγάπη, συγκίνηση, αναμνήσεις, δάκρυα και γέλια. Είναι ένα βιβλίο για τον θηλασμό, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αυτό το λέω όχι για να το επαινέσω, απλά γιατί είναι ένα βιβλίο που βασίζεται μόνο στις εμπειρίες μου και σε τίποτε άλλο. Δεν αναφέρεται σε επιστημονικά στοιχεία, τα οποία επίσης πρέπει να γνωρίζει μία μητέρα που θέλει να θηλάσει, στοιχεία τα οποία μπορεί να βρει σε επιστημονικά βιβλία που κυκλοφορούν, σε άρθρα στο διαδίκτυο, να ρωτήσει τη μαία της, τον γυναικολόγο της, κλπ. Αυτό το βιβλίο, προσπαθεί να παρουσιάσει τον θηλασμό μέσα από τη δική μου εμπειρία, εξηγώντας στη νέα μητέρα ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο αυτές οι υπέροχες εικόνες που βλέπει στα βιβλία, θέλει κόπο, υπομονή, θέληση και επιμονή για να φτάσει στον απαιτούμενο στόχο. Με πολύ χιούμορ, θα τη βοηθήσει να προετοιμαστεί, ώστε να μην απογοητευτεί, να γνωρίζει τα στάδια που τυχόν θα περάσει και να μπορεί να βρει συμβουλές σε κάθε δύσκολη στιγμή που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Κυρίως όμως αυτό το βιβλίο είναι η φίλη που κάθε νέα μητέρα θέλει να έχει, η οποία έχει περάσει τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις και μπορεί να τη συμβουλέψει με χιούμορ, αγάπη αλλά και σωστές και πρακτικές συμβουλές, που είναι εκεί δίπλα της όλο το εικοσιτετράωρο, έτοιμη να της δώσει κουράγιο λέγοντας της «Μη κάνεις πίσω, προχώρα, θα τα καταφέρεις».

6) Θα πρόσθετατε κάτι στο βιβλίο σας ή θα αφαιρούσατε και τι θα ήταν αυτό;
Δε θα πρόσθετα τίποτα, αλλά ούτε και θα αφαιρούσα! Είναι ένα βιβλίο που όταν το διαβάζω, ξαναζώ τους δύο υπέροχους θηλασμούς της ζωής μου και νιώθω σα να έχω και πάλι τα παιδιά μου στο στήθος μου, ένα συναίσθημα που αν δε το ζήσει κανείς δε μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο του. Στο βιβλίο αυτό περιγράφω όλα αυτά που έζησα με τα παιδιά μου, αναμνήσεις που δε μπορούν να αλλάξουν, είναι ένα βιβλίο εμπειρίας και ζωής. Αν όμως έκανα και τρίτο παιδί, είμαι σίγουρη ότι τότε θα πρόσθετα πολλά ακόμη στοιχεία, γιατί ο θηλασμός διαφέρει από παιδί σε παιδί, αφού το κάθε παιδί διαφέρει από το άλλο. Κάθε θηλασμός, εκτός από ορισμένα βασικά στοιχεία, είναι ξεχωριστός!

7) Θα θέλατε να πείτε κάτι στις μέλλουσες μανούλες που δεν έχουν ιδέα τι θα πει θηλασμός;
Ο θηλασμός είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο πολύπλοκο, πολύ πιο δύσκολο αλλά και πολύ πιο όμορφο από αυτά που όλες οι μελλοντικές μητέρες έχουν διαβάσει, έχουν ακούσει και έχουν δει. Είναι ένα δώρο της φύσης στη μητέρα και το παιδί, που πραγματικά αξίζει να το απολαύσουν, όσο και αν χρειαστεί να προσπαθήσουν! Αν όμως, για τον οποιοδήποτε λόγο μία μητέρα δε καταφέρει ή δε θέλει να θηλάσει, είναι δικαίωμα της και δε πρέπει να νιώθει ενοχές γι' αυτό! Η μητρότητα είναι ένα δώρο της φύσης πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλο και αυτό πρέπει η κάθε μητέρα να το ζήσει με όλο της το είναι, είτε καταφέρει να θηλάσει το μωρό της, είτε όχι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved