Έμπολα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Έμπολα. Η επιδημία του στη Δυτική Αφρική είναι ένα έκτακτο γεγονός όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους.

Έμπολα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Τι πρέπει να γνωρίζουμε

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Εμπόλα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, ενώ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της επιδημίας του.

Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα», είπε ο Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Η σημερινή επιδημία όπως ανέφερε, είναι η σοβαρότερη των τελευταίων 40 ετών από την στιγμή που εμφανίστηκε ο Έμπολα στους ανθρώπους. Αν και τα περισσότερα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, τον περασμένο μήνα υπήρξε μία αύξηση στο επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός Αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει ως εκεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία.

Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη;
Σύμφωνα με τον Τόνιο Μποργκ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Υγεία, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι ο κίνδυνος η επιδημία του Εμπόλα να φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού, μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς».

Ήδη οι Αμερικανοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρεθεί θεραπεία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός φαρμάκου. "Αυτήν την στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved