Αυξημένο το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν σύμφωνα με τη «WWF»

Ένα σημαντικό δίδαγμα στα παιδιά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί η ανακύκλωση. Κατά 28% έχει αυξηθεί τα τελευταία επτά χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Αυξημένο το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν σύμφωνα με τη «WWF»

Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα της «Public Issue» που διεξήχθη για λογαριασμό της «WWF Ελλάς», στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.009 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, υπολογίζεται σε 86%, ενώ το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 58%. Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%, ενώ 13% των ερωτηθέντων δεν ανακύκλωσαν ούτε μία φορά τον μήνα ή δεν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση. Τέλος, 1% δήλωσαν πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή τους.

Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη διότι «δεν έτυχε να πετάξουν κάτι» (53%), όμως υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» (11%).
Σχετικά με τα είδη που ανακυκλώνουν συχνότερα οι Έλληνες, αυτά είναι κυρίως χαρτιά (90%) και πλαστικές συσκευασίες (64%). Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό για μέταλλα (49%), γυαλιά (49%) και μπαταρίες (44%), ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό όσων τον τελευταίο μήνα ανακύκλωσαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μόλις το 13%).

Τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή αντικειμένων. Οι δράσεις θα κορυφωθούν το διάστημα 24- 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διοργανωθεί φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς!» για την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή των υλικών αγαθών. Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved