Η Γιορτή της Μητέρας! Από το χθες…στο σήμερα

Κάθε χρόνο η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή.

Η Γιορτή της Μητέρας! Από το χθες…στο σήμερα

Στη μητέρα. Αν και τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη γιορτή θεωρείται «εμπορική» για κάποιους, ωστόσο πολλά χρόνια πριν είχε διαφορετικό νόημα.

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και πάμε στο 1908. Η Άνα Τζάρβις, μία ακτιβίστρια από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, οργάνωσε μία εκστρατεία, για την καθιέρωση της Ημέρας της Μητέρας ως επίσημη γιορτή. Και τα κατάφερε.

Τρία χρόνια πριν, το 1905 η μητέρα της «φεύγει» από τη ζωή. Η Τζάρβις βυθίζεται στην στενοχώρια, καθώς δεν είχε δική της οικογένεια κι έτσι ένιωσε την ανάγκη να την τιμήσει οργανώνοντας μία εκστρατεία. Στις 10 Μαΐου του 1908 εκατοντάδες οικογένειες, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθειά της, συγκεντρώθηκαν στο μέρος που γεννήθηκε η Τζάρβις, στο Γρκάφτον σε μία εκκλησία που αργότερα πήρε το όνομα «Διεθνής Ναός της Μητέρας». Η συγκίνησή της ήταν μεγάλη.

Το 1914 είναι η χρονολογία σταθμός για τη Γιορτή της Μητέρας, καθώς κι επίσημα ο εορτασμός της καθιερώθηκε για τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα ήταν αργία. Τα χρόνια όμως περνούσαν και οι συνήθειες άλλαξαν. Η γιορτή έγινε πιο «εμπορική», οι ιδιοκτήτες των ανθοπωλείων και των ζαχαροπλαστείων, έτριβαν τα χέρια τους από τις χρυσές δουλειές που έκαναν, και αυτό βύθισε στη θλίψη την Τζάρβις και την αδελφή της.

Το 1920 παρά τις μεγάλες προσπάθειές τους να καταργήσουν τον «εμπορικό χαρακτήρα» της γιορτής, έφτασαν στο σημείο ακόμη και να συλληφθούν.

«Το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη Γιορτή της Μητέρας δείχνει ότι είσαι τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ 'όσα οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα λόγια της όμως έπεσαν στο κενό.

Τα νέα παιδιά που δε γνωρίζουν την ιστορία και την σημασία αυτής της γιορτής, μαζεύουν χρήματα προκειμένου να κάνουν στη μαμά τους ένα δώρο αξίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι ακόμη και μία αγκαλιά και ένα «Σ' αγαπώ μανούλα» είναι τα δώρα που εμείς οι μαμάδες, εκτιμάμε περισσότερο απ' οτιδήποτε. Τα υλικά δεν έχουν καμία σημασία, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved