Το tip της μαμάς: Πόσες ημέρες διατηρούνται τα κόκκινα αβγά στο ψυγείο

Μέχρι πότε μπορείτε να τα καταναλώνετε...

Το tip της μαμάς: Πόσες ημέρες διατηρούνται τα κόκκινα αβγά στο ψυγείο
Bigstock

Αν σας περίσσεψαν αρκετά κόκκινα αβγά που βάψατε το Πάσχα, σίγουρα αναρωτιέστε για πόσες μέρες διατηρούνται κι αν μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Σε γενικές γραμμές, ένα αβγό έχει διάρκεια ζωής 28 ημερών από τη μέρα που θα το γεννήσει η κότα και μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση έως…».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα αβγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.

Επομένως, τα αβγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

pos-tha-bacete-ta-avga-fisika.jpg

Ασφαλής αποθήκευση

Η σωστή αποθήκευση των αβγών θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια είτε στο εσωτερικό τους είτε στο τσόφλι τους. Τα αβγά πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και δροσερό μέρος, ιδανικά στο ψυγείο σε ράφι κι όχι στην πόρτα. Η καλύτερη θερμοκρασία για τη συντήρηση των αβγών είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου. Δεδομένου ότι στις περισσότερες κουζίνες η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή, η πιο ασφαλής λύση είναι να αποθηκεύετε τα αβγά στο ψυγείο.

Σύμφωνα με το fda.govμπορείτε να τα καταναλώσετε εντός μίας εβδομάδας μετά το βράσιμό τους. Αν τα κόκκινα αβγά έχουν μείνει αρκετές μέρες εκτός ψυγείου καλό είναι να μη τα φάτε.

Τι άλλο πρέπει να θυμάστε:

  • Διατηρήστε τα αβγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αβγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved