Το tip της μαμάς: Tα λευκά ή καφέ αβγά βάφονται καλύτερα;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα λευκά και τα καφέ αβγά και ποια να επιλέξετε για να βάψετε το Πάσχα.

Το tip της μαμάς: Tα λευκά ή καφέ αβγά βάφονται καλύτερα;
Bigstock

Το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητας όσον αφορά τη γεύση ή τη θρεπτική του αξία.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά.

vapsimo-aygon.jpg

Βάψτε πασχαλινά αυγά με σαντιγί

Λευκά ή καφέ αβγά για βάψιμο;

Η επιλογή καφέ ή άσπρων αβγών για το βάψιμο το Πάσχα εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Τα άσπρα αβγά βάφονται πιο εύκολα και δίνουν πιο φωτεινά, ζωντανά χρώματα ενώ τα καφέ, χρειάζονται πιο δυνατή βαφή για να καλύψουν το σκούρο χρώμα του κελύφους αλλά τείνουν να δίνουν πιο βαθιές αποχρώσεις.

Με χαρτί κουζίνας, μαρκαδόρους και νερό μπορείτε να βάψετε αβγά

Βάψιμο λευκών αβγών

Τα πασχαλινά παστέλ χρώματα που σηματοδοτούν την άνοιξη- λεβάντα, απαλό πράσινο, μπλε, ντελικάτο κίτρινο και φυσικά το κόκκινο - είναι καλή επιλογή να βάψετε τα άσπρα αβγά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο marthastewart.com η χρήση λευκών αυγών σας δίνει περισσότερο έλεγχο στο τελικό χρώμα.

Βάψιμο καφέ αβγών

Τόσο οι παραδοσιακές βαφές όσο και οι εναλλακτικές φυσικές χρωστικές ενδείκνυνται για τα καφέ αυγά. Οι σκούρες αποχρώσεις (γαλαζοπράσινο, ρουμπινί, μοβ, βαθύ κόκκινο) , είναι ορισμένες από τις επιλογές που έχετε αν βάψετε καφέ αβγά. Αλλά να θυμάστε ότι όσο περισσότερο παραμένουν στη βαφή, τόσο πιο βαθύ θα είναι το τελικό χρώμα.

vapsimo-aygon-me-paprika.jpg

Γιατί τα καφέ αβγά είναι πιο ακριβά;

Τα καφέ αβγά είναι συνήθως πιο ακριβά γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ' επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Συνεπώς το επιπλέον κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους.

Αν έχετε παρατηρήσει διαφορές στο κέλυφος των αβγών, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κότας. Οι νεαρές κότες κάνουν αβγά με πιο σκληρό κέλυφος και οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved