Το tip της μαμάς: O λόγος που δεν πρέπει να πλένετε το ξύλο κοπής μόνο με υγρό πιάτων

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του ξύλου κοπής.

Το tip της μαμάς: O λόγος που δεν πρέπει να πλένετε το ξύλο κοπής μόνο με υγρό πιάτων
Bigstock

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων δεν είναι το καλύτερο καθαριστικό για το ξύλο κοπής, ειδικά αν το χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη τροφίμων.

Ακόμα κι αν πιστεύετε πώς, πλένοντας με ζεστό νερό και σαπούνι το ξύλο κοπής μετά το κόψιμο του κρέατος και πριν από τον τεμαχισμό των ωμών φρούτων ή λαχανικών, θα το έχετε απολυμάνει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ακόμα επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του ξύλου κοπής.

Η Stephanie C., υπεύθυνη του Expert Home Tips μιλώντας στη Mirror ανέφερε πώς το υγρό σαπούνι πιάτων δεν μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια από τη σανίδα κοπής ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε βραστό νερό. Σύμφωνα με την ίδια, το υγρό απορρυπαντικό πιάτων είναι αποτελεσματικό στο πλύσιμο μαγειρικών σκευών όχι όμως για τη σανίδα κοπής την οποία χρησιμοποιείται για ωμά κρέατα.

ksilo-kopis.jpg

Καθαρισμός του ξύλου κοπής με χλωρίνη

Πολλοί ειδικοί , μεταξύ αυτών και η Stephanie C., συστήνουν τη χρήση χλωρίνης για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε αποτελεσματικά το ξύλο κοπής. Διαλύστε τη χλωρίνη ( περίπου μια κουταλιά της σούπας) σε ένα λίτρο νερού. Μουλιάστε το ξύλο για μερικά μόνο λεπτά στο μείγμα και στη συνέχεια σαπουνίστε το, και ξεπλύντε το καλά με άφθονο νερό.Με αυτό τον τρόπο τα βακτήρια θα εξουδετερωθούν και δεν θα μεταφερθούν σε άλλες τροφές.

Tips για μαμάδες από τον Άκη: Πώς καθαρίζουμε τα ξύλα κοπής

Καθαρισμός με ξίδι

Αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη, το ξίδι είναι ο πλέον οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του ξύλου κοπής. Μπορείτε να μουλιάζετε τη σανίδα σε νερό που έχετε προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ξίδι ή να ρίξετε απευθείας ξίδι στη σανίδα κοπής τρίβοντας με ένα σφουγγάρι. Να θυμάστε ότι το ξίδι μπορεί να διαβρώσει το ξύλο οπότε δεν πρέπει να το αφήνετε παρά μόνο μερικά λεπτά στην ξύλινη επιφάνεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved