«Ο Μαγικός Αυλός» - Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Τούλα Ζαχαριουδάκη

H παιδική σκηνή «Ονειροπόληση» παρουσιάζει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη ένα αγαπημένο έργο του Wolfang Amadeus Motsart σε λιμπρέτο Emanouel Schikaneder, τον «Μαγικό Αυλό», σε παιδική διασκευή από την Τούλα Ζαχαριουδάκη, η οποία έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Μαργαρίτα Νικολάου
«Ο Μαγικός Αυλός» - Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Τούλα Ζαχαριουδάκη

Η Τούλα Ζαχαριουδάκη, τελείωσε την δραματική σχολή Βεάκη και αμέσως βρέθηκε σε κεντρικά θέατρα με σπουδαίους ηθοποιούς. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Χρόνη Εξαρχάκο τον οποίον πάντα θυμάται με αγάπη και θαυμασμό, τον Νίκο Σταυρίδη, την Άννα Καλουτά, τον Γιάννη Γκιωνάκη και πολλούς άλλους.

Από το 1990 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο, ξεκινώντας αυτό το ταξίδι μαζί με την φίλη της συγγραφέα, μουσικό και ηθοποιό Σίσσυ Αλατα.

Κάποια από τα έργα που έχει παρουσιάσει με την παιδική σκηνή «Ονειροποληση» είναι ο Ερωτόκριτος, η Λίμνη των κύκνων, Χειμωνιάτικο Παραμύθι, Ειρήνη του Αριστοφάνη, Υπηρέτης δύο Αφεντάδων, Κουρέας της Σεβίλλης, ο Φιλάργυρος, ο Καρυοθραύστης και τώρα ο Μαγικός Αυλός.

toula-zaxarioudaki-mothersblog-2.jpg

Μετά τις παραστάσεις «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», «Καρυοθραύστης» και «Φιλάργυρος του Μολιέρου», σκηνοθετείτε την παιδική παράσταση «Ο Μαγικός Αυλός». Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο έργο;

Καταρχάς, με γοήτευσε η ιστορία του «ΜΑΓΙΚΟΥ ΑΥΛΟΥ». Είναι ένα παραμύθι απλό και σύνθετο μαζί, έχει απίστευτες εικόνες, εκπληκτικές σκηνές και διαπραγματεύεται έννοιες και καταστάσεις που με ενδιαφέρει να μπορώ να μεταφέρω στα παιδιά μέσα από μια παράσταση ώστε να λαμβάνουν με ευχάριστο τρόπο σημαντικά παραδείγματα για την ζωή τους.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ή να ξεχωρίσετε ένα πράγμα από την παράσταση, ποιο θα ήταν και γιατί;

Αυτό που αρέσει στην παράσταση είναι το μήνυμα που περνάει με την συμπεριφορά του ο πρίγκιπας Ταμίνο, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει βέβαια την Παμίνα και την οικογένειά της ορμώμενος από την αγάπη του για αυτήν. Δε μένει, όμως, μόνο σ' αυτό. Βοηθάει παράλληλα και όποιον βρεθεί στο δρόμο του χωρίς να του ζητηθεί και χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα! Και αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε την βοήθεια μας σε όποιον μας έχει ανάγκη με ανιδιοτέλεια.

magikos-aulos-(1).jpg

Πώς προέκυψε η στροφή προς το παιδικό θέατρο;

Στην αρχή της καριέρας μου συνεργάστηκα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Μου είχε δώσει το ρόλο μιας κοπέλας που είχε παιδικές αντιδράσεις στην συμπεριφορά της! Σε κάθε παράσταση και ιδιαίτερα στις απογευματινές, όπου είχαμε πολλά παιδιά θεατές, όταν τελειώναμε, σχεδόν όλα τα παιδάκια ερχόντουσαν στα καμαρίνια να με βρουν. Με περίμεναν στο τέλος της παράστασης και μου εκδήλωναν την αγάπη και τον θαυμασμό τους! Αυτές οι εκδηλώσεις που ήταν πέρα για πέρα αληθινές είχαν αποτυπωθεί στην μνήμη και στην καρδιά μου και σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι με αυτό το είδος του θεάτρου θέλω να ασχοληθώ, το παιδικό γιατί μου άρεσε αυτή η αλήθεια και η αμεσότητα των μικρών παιδιών.

Ποια είναι η στάση των παιδιών στην παιδική παράσταση; Καθηλώνονται ή όχι;

Είναι πραγματικά μια μαγική παράσταση. Έχει εκπληκτική μουσική, εξαίσια σκηνικά και κοστούμια, θαυμάσιους φωτισμούς, πολλά εφέ, συγκλονιστικές σπαθογραφίες, σπουδαίους ηθοποιούς που αγαπούν και υπηρετούν με συνέπεια, υπευθυνότητα και ήθος τους ρόλους τους.

Όλα αυτά γοητεύουν και καθηλώνουν μικρούς και μεγάλους και σας μιλώ ειλικρινά εγώ που έχω δει το έργο να γεννιέται, μαγεύομαι από το αποτέλεσμα και παρακολουθώ με δέος σαν να το βλέπω κάθε φορά... πρώτη φορά.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να βλέπει παιδικές παραστάσεις στο θέατρο;

Έχουμε πει γενικά ότι απευθύνεται σε ηλικίες 3 έως 13 ετών! Όμως θεωρώ ότι άνετα μπορεί να το παρακολουθήσει και ένα παιδί στην εφηβεία γιατί το έργο μιλάει εκτός των άλλων για την πρώτη αγάπη, το πρώτο σκίρτημα στην καρδιά δύο νέων ανθρώπων. Τι πιο όμορφο και πιο κατάλληλο λοιπόν γι' αυτήν τη συγκεκριμένη ηλικία των παιδιών που αρχίζουν να νοιώθουν στην ψυχούλα τους, αυτά τα γλυκά και όμορφα συναισθήματα;

toula-zaxarioudaki-mothersblog.jpg

Τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς μικρών παιδιών που πιστεύουν ότι ένα παιδί 3,4 ή και 5 ετών πιστεύει ότι είναι μικρό για να καταλάβει τι βλέπει στη σκηνή;

Θα σας απαντήσω σε ποια ηλικία πήγα εγώ τα δικά μου παιδιά στο θέατρο. Πηγαίναμε από την ηλικία των 2 ετών και 3 ετών πηγαίναμε στην Επίδαυρο.

Πιστεύω ότι εάν τα παιδιά πριν πάνε στο θέατρο τους μιλήσει ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός - ανάλογα με το ποιος θα τα συνοδεύσει - και γνωρίζουν, συμπεριφέρονται άψογα. Κι έτσι παρακολουθούν, απολαμβάνουν και εισπράττουν τα οφέλη της παράστασης και του μύθου.

Ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης παιδικής παράστασης;

Σίγουρα η επιλογή του έργου και φυσικά ο τρόπος που θα επιλέξεις να το παρουσιάσεις. Οπωσδήποτε η μουσική και εάν είναι δυνατόν και τα τραγούδια.

Τα πλούσια σκηνικά, τα όμορφα καλοραμμένα -και πάντα καθαρά και σιδερωμένα- κοστούμια και οι ιδιαίτεροι φωτισμοί (εάν χρειάζεται βίντεο και διάφορα εφέ). Όλα αυτά μαγεύουν τα παιδιά - και το σπουδαιότερο; Καλοί ηθοποιοί, διαλεγμένοι να ταιριάζουν στους ρόλους που θα ερμηνεύσουν, οι οποίοι πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν αλλά και να σέβονται το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

magikos-aulos-(5).jpg

Θυμάστε την πρώτη παιδική παράσταση που είδατε;

Όχι, δε θυμάμαι την πρώτη παράσταση που είδα εγώ σαν παιδί. Έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε. Θυμάμαι όμως και θέλω να αναφερθώ σε μια παράσταση που είχα δει με τα παιδιά μου. Ήταν «ο Μιχάλης ο σφυρίχτρας» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ήταν μια απλή παράσταση που είχε πολλή αλήθεια και μια εκπληκτική ερμηνεία από τον Γιάννη Μποσταντζόγλου που για μένα παραμένουν ακόμα στο μυαλό μου ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

Ποιο είναι το βασικό συστατικό που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει μια παιδική παράσταση;

Τα βασικά συστατικά μιας παιδικής παράστασης είναι η αλήθεια, η συνέπεια, ο σεβασμός, το ήθος, η υπευθυνότητα και πάνω απ' όλα η ΜΑΓΕΙΑ.

Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και τα παιδιά - Εσείς τι αλλαγές έχετε διαπιστώσει μέσα σε αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στο παιδικό θέατρο;

Παλιά υπήρχαν πολλές πρόχειρες παραστάσεις και ελάχιστες καλές! Τώρα πια υπάρχουν αρκετές υπέροχες, πλούσιες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις και εύχομαι και ελπίζω ελάχιστες όχι και τόσο αξιόλογες.

Ευτυχώς όσο περνούν τα χρόνια τα παιδιά έχουν άποψη, την οποία δε διστάζουν να την εκφράσουν. Μαγεύονται από ό,τι τους αρέσει και τα γοητεύει. Όπως έκαναν πάντα άλλωστε, αλλά απορρίπτουν ο,τιδήποτε δε συνάδει με τα θέλω τους και την αισθητική τους. Και πολύ καλά κάνουν!

Πληροφορίες για την παράσταση «Μαγικός Αυλός»

magikos-aulos-(3).jpg

Αγαπημένο έργο του Wolfang Amadeus Motsart σε λιμπρέτο Emanouel Schikaneder. Είναι Η τελευταία όπερα που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης. Το λιμπρέτο εκφράζει με συμβολικό τρόπο τα ανθρώπινα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού τα οποία όμως παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Είναι η ιστορία του Πρίγκιπα Ταμίνο ο οποίος προσπαθεί να ελευθερώσει την πριγκίπισσα Παμίνα , την μητέρα της Βασίλισσα της Νύχτας , τον Βασιλιά Σαράστρο αλλά και ολάκερη την πολιτεία από Μονόστατο τον μάγο! Σε αυτή του την προσπάθεια πολύτιμη βοήθεια προσφέρει ο Παπαγγένο – (άνθρωπος –πουλί) με τον Μαγικό Αυλό του!

Το έργο είναι διαδραστικό, διότι τα παιδιά έχουν πάντα την επιθυμία να επεμβαίνουν υπέρ του καλού και του δίκαιου.

  • Διασκευή & Σκηνοθεσία Τούλα Ζαχαριουδάκη
  • Μουσική Μιχάλης Τρανουδάκης
  • Διδασκαλία Νοηματικής – Φιλικά- Γιάννης Ζουγανέλης
  • Σκηνικά Παύλος Καρακασίδης
  • Κοστούμια Βεστιάριο της Ονειροπόλησης
  • Κινησιολογία & Χορογραφίες Αντιγόνη Γλυκού
  • Σπαθογραφίες Παντελής Μαρτίνος
  • Φωτισμοί Θανάσης Λεφάκης
  • Ηχοληψία & ειδικά Εφέ Γιώργος Γουρνάς
magikos-aulos-(4).jpg

Παίζουν οι ηθοποιοί:

  • ΜΟΝΟΣΤΑΤΟΣ ο Παντελής Μαρτίνος
  • ΠΑΠΑΓΓΕΝΟ ο Κωνσταντίνος Τσιάκος
  • ΤΑΜΙΝΟ ο Ιούλιος Καίσαρας Αθανασίου και ο Αλέξανδρος Μικελής
  • ΠΑΜΙΝΑ η Κατερίνα Κλαυδιανού
  • ΠΑΠΑΓΓΕΝΑ η Ειρήνη Kαζαντζόγλου
  • ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ η Αλεξία Ξυγάλα
  • ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΑΡΑΣΤΡΟ ο Δημήτρης Πρωτογεράκης

Το έργο θα συναρπάσει τα παιδιά, θα τα κάνει να διασκεδάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να γελάσουν, να περάσουν όμορφα…

Η σκηνοθετική γραμμή έλαβε υπόψη και σεβάστηκε διακριτικά τους κανόνες της εκπαιδευτικής διαπαιδαγώγησης.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 100 λεπτά μαζί με ένα διάλειμμα 10 λεπτών.

magikos-aulos-(7).jpg

Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Διεύθυνση: Αγ. Μελετίου 61, Αθήνα

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν 4 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 11.00 το πρωί και 3 το μεσημέρι τιμή εισιτηρίου 13 Ευρώ – γενική είσοδος – και καθημερινά για σχολεία και συλλόγους –με ειδικές τιμές-.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6981017808, 210-6046926.

Προπώληση εισιτηρίων more.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved